Працю не оцінено за заслугами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Працю не оцінено за заслугами

Казна та Політика
708
Вчора був оприлюднений урядовий законопроект N9531, який передбачає зміни до держбюджету на 2011 рік, спрямовані на збільшення соціальних витрат. Документ був оперативно включений до порядку денного Верховної Ради, однак депутати так і не змогли розглянути поправки. Уряд запропонував за кілька тижнів до закінчення бюджетного року на 1,7 млрд грн збільшити витрати загального фонду - до 294,5 млрд грн.
З них 800,8 млн грн будуть спрямовані на виплату соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та дітям-інвалідам. Ще на 800 млн грн необхідно збільшити обсяг додаткових дотацій місцевим бюджетам для фінансування витрат на зарплату бюджетникам і розрахунки за енергоносії, які споживаються бюджетними установами. На компенсацію за перевезення пільгових категорій громадян має бути виділено ще 162 млн грн. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що основною причиною браку коштів у регіонах є невиконання "окремими місцевими бюджетами" планів за доходами. Хоча, за даними Міністерства фінансів на 1 грудня, бюджетний розклад зі збору за 11 місяців місцеві бюджети перевиконали на 4,5%. За січень-листопад невиконання зафіксовано лише в Закарпатській, Львівській, Чернівецькій, Чернігівській областях та в Києві. Однак і дотації, і компенсації отримають всі регіони, крім Києва (виконав план зі збору на 91,4%). Отримати коментар у Київській міськдержадміністрації вчора не вдалося. Серед іншого Мінфін запропонував збільшити видатки на обслуговування держборгу на 225 млн грн і зменшити резервний фонд на 200 млн грн.
З урахуванням зменшення витрат на обслуговування кредитів, залучених під держгарантії, на 472 млн грн, додаткових доходів потрібно всього 1,3 млрд грн. Однак перегляд бюджету особливих проблем для дохідної частини не несе. План листопада перевищено на 200 млн грн - до 28,63 млрд грн - і в грудні в казну потрібно зібрати 15,5 млрд грн. Ще в жовтні Мінфін спрогнозував перевиконання доходів загального фонду на 3,8 млрд грн.
Опитані представники місцевих органів влади зазначають, що самі просили у Кабінету міністрів збільшення дотацій, і тому чекають схвалення законопроекту, щоб розрахуватися з боргами. За словами мера Львова Андрія Садового, міському бюджету необхідно 16 млн грн для виплати зарплат співробітникам бюджетної сфери. "Коли Мінфін планував фонд оплати праці, то занизив показники. Тому прогнози не виконані", - уточнює Садовий. Мер Луганська Сергій Кравченко додає, що подібна проблема виникла у 95% місцевих бюджетів. Ще на початку року він звертав увагу уряду на дефіцит в 26 млн грн на зарплати бюджетникам Луганська. Кравченко повідомив, що 14 млн грн довелося заплатити з грошей, передбачених на капітальні витрати. "За рахунок коштів, які мали піти на дороги та ремонти дахів, ми виплатили зарплату. Порахували, що це важливіше. Зараз у нас проблеми в сфері освіти, хоча були і в охороні здоров'я", - сказав він. Ще 10 млн грн необхідно місту для компенсації пільгового проїзду.
Глава Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв запевняє, що в його регіоні боргів по зарплаті і оплаті енергоносіїв немає. Він вважає, що при плануванні державного бюджету неможливо врахувати всі фактори, зокрема зростання цін на енергоносії, які за результатами року можуть вплинути на планові показники. Його запорізький колега Олександр Пеклушенко додає, що в його області проблема виникла через те, що спочатку планувалося скорочення кількості шкіл. Це передбачало зменшення витрат, але після негативної реакції президента їх число залишилося колишнім.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас