Литвицький: Інфляція 0,1% в листопаді - це історичний мінімум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Інфляція 0,1% в листопаді - це історичний мінімум

Казна та Політика
461
Інфляція 0,1% в листопаді - це історичний мінімум. Про це РБК-Україна заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Інфляція в листопаді 0,1% - це історичний мінімум. Меншої інфляції в листопаді не було ніколи, навіть у листопаді дефляційного 2002 р. Раніше я давав прогноз, що понад 50% вірогідність цього року поновлення історичного мінімуму інфляції. Сьогодні я можу сказати, що така ймовірність становить 90%. З початку року інфляція склала 4,4%, таким чином, бюджетний орієнтир не тільки буде досягнутий, ціни будуть рухатися краще від бюджетного орієнтиру. При цьому не можна сказати, що ослаблення цінового тиску - це результат зниження економічної активності. Ціни промвиробників виросли на 0,6% в листопаді, тому ми можемо прогнозувати, що в листопаді економічна активність збережеться, незважаючи на волатильність зовнішнього попиту", - відзначив Литвицький.
"Важливу роль зіграла грамотна тарифна політика. Вперше в листопаді тарифи на комунальні послуги не зросли, а практично залишилися на рівні попереднього місяця, динаміка -0,1%. Це означає, що вибір на користь стриманого руху тарифів був правильним. Потрібно зазначити, що відіграло також роль і те, що протягом липня-листопада були стабільними або знижувалися ціни на продовольство. Ціни на продовольство - це більше половини споживчого кошика, - підкреслив експерт. - Нарешті стабілізувалася динаміка цін на м'ясо, що дуже важливо, тому що тільки в перші два місяці ціни на м'ясо були стабільними, навіть знижувалися, і нарешті в листопаді теж відбулося певне зниження - на 0,5%. Ще я додав би, що був найкращий синхрон в русі продуктивності праці і товарної пропозиції. Тобто номінальні доходи, номінальна заробітна плата росли, але не в режимі перегріву, в режимі більш-менш гармонійного поєднання".
Він підкреслив, що інфляція менше 1% на місяць тримається вже сім місяців - з травня. "Це хороша тенденція, вона говорить про те, що зіграли роль не стільки ситуативні чинники, які пов'язані з міжсезонними коливаннями пропозиції, хорошим урожаєм, погодою, а й фактори фундаментальні макроекономічні. Це, перш за все, грамотна монетарна політика Національного банку і грамотна бюджетна політика уряду, і гармонійне взаємовідношення цих двох інститутів. У травні ще врожаю не було, і в травні овочі та фрукти не тестували мінімальні рівні. Тому потрібно дивитися не тільки на врожай овочів і фруктів, скільки на рух грошової пропозиції. Грошова маса росте в цьому році акуратно, у відповідності з попитом на гроші", - повідомив Литвицький.
Керівник групи радників глави НБУ відзначив важливу роль, яку відіграв фактор стабільності курсів: "Гривня зміцнилася трохи до рубля, залишилася практично незмінною відносно долара, і трохи змінилася відносно євро. Це означає, що інфляція отримала плече підтримки з боку курсу, тому що при стабільному курсі немає втечі грошей в товарні маси, і відносно стабільними залишаються ціни".
Литвицький підкреслив важливість такого результату для кредитування. "Зниження інфляційного податку може бути однією з передумов для здешевлення кредитування. Я вважаю, що Національний банк всебічно розгляне отримані результати, оцінить економічну динаміку і розгляне питання про майбутню відсоткову політику", - заявив він, зазначивши, що "всі відсоткові ставки НБУ є позитивними в реальному вимірі, в порівнянні інфляцією, і в той же час такими, які не закривають перспективи підтримки достатньої економічної активності, і є протиінфляційними".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас