Тігіпко: Україна сподівається на парафування угоди про асоціацію з ЄС 19 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна сподівається на парафування угоди про асоціацію з ЄС 19 грудня

Казна та Політика
239
Україна хотіла б парафувати угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті Україна-ЄС 19 грудня у Києві, хоча питання фіксації в ній європейської перспективи країни залишається відкритим, повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко на конференції Inside Ukraine журналу Economist, організованій за підтримки фонду "Ефективне управління" у Лондоні у вівторок.
"В угоді немає чіткого формулювання, що європейці бачать Україну в ЄС. Гадаю, що зможемо прописати формулювання", - сказав він.
"Вважаю, що угода буде ратифікована 19 грудня в Києві, і це буде свідчити, що Україна рухається в ЄС", - додав Тігіпко.
Він зазначив, що в короткостроковій перспективі вступ України до Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану приніс би країні більше вигод, тому що дозволив би знизити ціну на газ, однак Київ робить вибір на користь Євросоюзу, який несе більше вигод у середньостроковій перспективі.
При цьому віце-прем'єр пояснив, що угоди про асоціацію з ЄС і Митний союз - це два режими, які не можуть існувати одночасно на відміну від угод України про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з СНД і з ЄС, так як вони базуються на стандартах СОТ.
Старший радник політичного департаменту Генерального секретаріату Ради Євросоюзу Піркка Тапіола (Pirkka Tapiola) відзначив, що негативна позиція ЄС щодо фіксації можливого членства України в Євросоюзі давно і добре відома.
Він нагадав, що домовленість про це була досягнута ще на саміті Україна-ЄС в 2008 році.
За його словами, рішення про європейську інтеграцію або про інтеграцію в Митний союз - це суверенна справа України, і ЄС шанобливо прийме будь-який вибір. У той же час Тапіола висловив думку, що, зробивши цей вибір, Україна повинна зберегти можливість впливати на ситуацію і залишатися активним гравцем.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас