Експерти СЕР: Греція, Португалія та Італія навряд чи зможуть розплатитися за зовнішніми боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти СЕР: Греція, Португалія та Італія навряд чи зможуть розплатитися за зовнішніми боргами

Казна та Політика
485
Греція, Португалія та Італія навряд чи зможуть розрахуватися за своїми зовнішніми запозиченнями, вважають експерти Центру європейської політики (СЕР). Наявна у розпорядженні видання Handelsblatt доповідь СЕР свідчить, що спеціально розроблений для проблемних країн Південної Європи дефолтний індекс CEP-Default-Index продовжує швидко знижуватися.
Наведені аналітиками СЕР в доповіді цифри свідчать про те, що найбільш сильно погіршується становище Греції. Так, CEP-Default-Index для цієї країни знизився з -9,9 пункту в 2010 р. до -12,2 пункту в першому півріччі 2011 р. У той час як дещо зменшився імпорт капіталу, через глибоку економічну кризу почав скорочуватися сукупний капітал народного господарства Греції. Таким чином, узяті в борг за кордоном гроші "повністю йдуть на внутрішнє споживання", констатує СЕР. Протягом перших шести місяців цього року вперше відзначено скорочення сукупного основного капіталу і в Португалії: тут дефолтний індекс СЕР знизився з -7,5 до -8,2 пункту. У вир кризи потрапила вже й Італія: на тлі збільшення імпорту капіталу її індекс знизився з -1,5 до -2,5 пункту. У позитивній зоні зберегти свій дефолтний індекс вдалося тільки Іспанії, бо ця країна інвестувала капіталу більше, ніж імпортувала.
Аналітики СЕР також констатують, що постійно знижується і конкурентоспроможність Португалії, Італії, Греції та Іспанії. Так, витрати на оплату праці в розрахунку на одиницю продукції зросли в Греції за минулі десять років на 36,5%, що майже в десять разів перевищує аналогічний показник для Німеччини. Намагаючись відновити конкурентоспроможність своєї економіки, уряд Португалії, наприклад, має намір зараз збільшити робочий день на півгодини, а також скасувати вісім неробочих святкових днів. Крім того, він хоче прибрати перепони на шляху зростання економіки шляхом приватизації держсектора, скорочення персоналу держустанов та лібералізації досі дуже жорсткого трудового законодавства. Що ж стосується Греції, то аналітики СЕР відкидають можливість того, що ця країна зможе до 2015 р, як це передбачено другим пакетом допомоги, обійтися без фінансової підтримки інших держав.
Нинішні процеси в державах Південної Європи лише підтверджують наявний міжнародний досвід. Політика економії дає імпульс економічній рецесії, і інвестори покидають країну. Їх відхід, в свою чергу, змушує посилювати заходи економії. Ну а наскільки важко провести санацію держфінансів у період, коли немає економічного зростання, продемонстрували в своєму дослідженні аналітики МВФ. Вони проаналізували 66 програм економії, які за минулі десятиріччя анонсували держави ЄС. У середньому ці програми обіцяли економію 1,7% від ВВП, проте у результаті зуміли домогтися лише трохи більше половини від передбачуваного результату.
Нагадаємо, держборг Греції перевищує 340 млрд євро, а держборг Італії восени досяг гігантської позначки в 1,9 трлн євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас