Іран прогнозує зростання цін на нафту до 250 доларів за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран прогнозує зростання цін на нафту до 250 доларів за барель

Енергетика
334
Офіційний представник МЗС Ірану заявив, що, якщо Захід буде і далі намагатися ускладнити експорт нафти з цієї країни, ціна на нафту може перевищити 250 доларів за барель, повідомляє Reuters. Ця заява була зроблена на тлі обговорення можливості введення проти Ірану економічних санкцій з боку США та Європи.
Кілька днів тому Сенат США схвалив введення санкцій проти Ірану Центробанку, через який проходять платежі за експортовану Іраном нафту. Таким чином, ці санкції можуть істотно ускладнити отримання Іраном грошей за експорт. Проте очікується, що на схвалений Сенатом законопроект буде накладено президентське вето - адміністрація Барака Обами раніше виступала проти цих санкцій, побоюючись саме можливого зростання цін на нафту.
У Європі розглядаються схожі заходи: як пише Tehran Times, 1 грудня на зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу Франція запропонувала припинити закупівлю нафти в Ірану. Однак ця пропозиція була зустрінута критично іншими країнами і насамперед Грецією, яка практично всю свою нафту імпортує з Ірану. Загалом частка іранської нафти в імпорті Євросоюзу становить 5,7 відсотка.
Пропозицію Франції підтримала лише Великобританія, у якої відносини з Іраном останнім часом значно ускладнилися через напад на посольство цієї країни в Тегерані.
Метою санкцій, введення яких розглядають країни Заходу, є спроба позбавити Іран джерел фінансування ядерної програми. Відповідно до опублікованої нещодавно доповіді МАГАТЕ з цього питання, Іран може бути зайнятий розробкою ядерної зброї.
З іншого боку, однак, і США, і - особливо - Євросоюз перебувають у складному становищі через фінансову кризу, і європейські політики побоюються, що в такій ситуації заборона на імпорт нафти з Ірану набагато сильніше вдарить по Європі, ніж по Тегерану. З жовтня 2011 року ціни на нафту виросли майже на 40 відсотків. У п'ятницю, 2 грудня, січневі ф'ючерси на нафту марки Brent торгувалися по 109,94 долара за барель.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас