Литвин: ВР відклала розгляд проекту бюджету на 2012 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: ВР відклала розгляд проекту бюджету на 2012 р

Казна та Політика
362
Верховна Рада України (ВР) відклала розгляд державного бюджету на 2012 р. Про це заявив спікер ВР Володимир Литвин під час погоджувальної ради, передає кореспондент РБК-Україна.
"У четвер планувався розгляд бюджету і відповідної програми соціально-економічного розвитку. Пропонується відкласти розгляд, оскільки ще не закінчені переговори з газової тематики", - заявив Литвин.
Відзначимо, в суботу, 3 листопада, Литвин заявив, що впевнений в тому, що ВР прийме державний бюджет України на наступний рік до завершення поточного. Керівник парламенту нагадав, що у разі відсутності головного фінансового документа всі видатки будуть здійснюватися за принципом "однієї дванадцятої". Це, за його словами, свідчить про те, що ні про який розвиток чи капітальні вкладення говорити не доведеться. "Ми не можемо дозволити собі таку розкіш - краще недосконалий бюджет, ніж його відсутність", - підкреслив він.
При цьому Литвин нагадав, що прийняття держбюджету на 2012 р. залежить від результатів переговорів з Росією про ціну на газ, які, за його словами, перебувають на завершальному етапі. "Роботи у Верховній Раді буде багато, розгляд питань буде надзвичайно активним і бурхливим для низки рішень", - зазначив Литвин.
Нагадаємо, раніше 14 листопада Кабінет міністрів попросив парламент відкласти розгляд у другому читанні проекту держбюджету України на 2012 р. через переговори з Росією про ціну на газу. "Шановні колеги, інформую Вас, що уряд звернувся з листом до Верховної Ради України з проханням відкласти розгляд питання щодо проекту державного бюджету на 2012 р. у зв'язку з тим, що тривають переговори з Російською Федерацією щодо питання в газовій сфері. З урахуванням цього і затримка", - сказав тоді Литвин.
Нагадаємо, ВР прийняла проект постанови №9000/п про прийняття в першому читанні проекту бюджету на 2012 р. 20 жовтня. За прийняття проекту постанови проголосували 248 народних депутатів.
Раніше голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов спрогнозував, що розгляд проекту держбюджету на 2012 р. буде складним і не виключив його прийняття тільки в третьому читанні.
Проект бюджету на 2012 р. був зареєстрований в парламенті 15 вересня під №9000. 22 вересня на пленарному засіданні ВР розглянула проект бюджету, представлений міністром фінансів Федором Ярошенком, і відхилила проект постанови №9000/п, ініційований народним депутатом від БЮТБ Сергієм Терьохіним про відхилення проекту держбюджету-2012. За відповідне рішення проголосували лише 90 нардепів з мінімально необхідних 226.
Відзначимо, в кінці минулого тижня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україна та Росія проводять технічне оформлення нових газових домовленостей. 4 листопада віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив під час "години питань до уряду" у Верховній Раді України, що переговори з Росією про ціну на газ закінчаться до кінця поточного місяця. Крім того він заявив, що ціна на газ для України буде значно нижчою, ніж чинна зараз.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку зі зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закупки в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в поточному. У відповідь на це, "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія.
Ключові переговори щодо газового питання відбулися 24 вересня між Президентами Януковичем і Медведєвим у Завидово. Ніяких подробиць процесу сторони розкривати не стали. Єдине, що сказав Янукович, що "газове" питання в російсько-українських відносинах стоїть все ще гостро, але країни вже значно просунулися у його вирішенні. Зазначимо, що після цієї зустрічі двох лідерів помітно ослабла напруженість у відносинах між країнами. Це було видно з заяв, які давали представники обох країн.
Як повідомило перед поїздкою Януковича до Москви джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості виданню "Комерсант-Україна", в разі відмови Москви знизити ціну на газ Київ міг пригрозити порушити питання про підвищення ставки за транзит російського палива.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас