Глобальне сповільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальне сповільнення

Казна та Політика
1129
Організація Об'єднаних Націй погіршила прогноз зростання світової економіки в 2012 році з 3,6% до 2,6%, йдеться в оприлюдненій у п'ятницю доповіді "Світова економічна ситуація і перспективи 2012 року". На 1 в.п. - до 2,8% - знижений і прогноз на поточний рік. Вже в 2013 році в ООН очікують незначного прискорення зростання ВВП - до 3,2%. "Світова економіка балансує на межі чергового серйозного спаду. Збільшення виробництва вже істотно сповільнилося, особливо в розвинених країнах", - йдеться в доповіді. Найбільше погіршений прогноз на 2012 рік для новачків ЄС (з 4% до 2,6%), єврозони (з 2,6% до 0,4%) і США (з 2,8% до 1,5%). Менше постраждають Китай (з 8,9% до 8,7%) і Індія (з 8,2% до 7,7%). Прогноз зростання економік країн СНД і Грузії погіршений з 4,8% до 4%.
У п'ятницю ж представник МВФ Джеррі Райс заявив, що незабаром фонд може переглянути прогноз зростання світової економіки "в гіршу сторону" у порівнянні з нинішнім рівнем в 4%. Варто зазначити, що український уряд ще минулої середи погіршив прогноз зростання ВВП з 5% до 3,9%. Як зазначав Комерсант-Україна, перегляд, зроблений на прохання МВФ, вимагатиме скорочення дохідної частини держбюджету на наступний рік на 1,2-1,5 млрд грн від планового рівня приблизно в 337 млрд грн.
Експерти ООН припускають, що ситуація може виявитися ще гіршою, якщо "заходи жорсткої бюджетної економії, прийняті в Євросоюзі у відповідь на боргову кризу, призведуть до подальшого погіршення перспектив зростання та зайнятості". Це ускладнить коректування бюджетів та відновлення балансу фінансового сектора. У разі реалізації песимістичного сценарію світовий ВВП додасть лише 0,5%, в той час як рецесія торкнеться ЄС (-1,6%), США (-0,8%), а також Росію (-3,6%) і країни СНД (-2%).
Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що, незважаючи на погіршення світової кон'юнктури, українська економіка у 2012 році зможе уникнути рецесії. "Події останніх місяців змушують нас перейти до більш обережного сценарію. Ми орієнтуємося приблизно на 4%, але зростання у нас буде обов'язково", - заявляв він на минулому тижні. Але навіть такий прогноз експерти називають надто оптимістичним. За словами голови представництва МВФ в Україні Макса Альєра, зростання економіки України в 2012 році не перевищить 3,5%. Такої ж думки дотримуються і в Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Правда, у разі затяжної рецесії єврозони ця установа прогнозує показник зростання українського ВВП, близький до нуля. "Негативний сценарій для України означає нульове зростання ВВП, - погоджується з прогнозами ЄБРР директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.- Однак вносити зараз нові зміни до бюджету не варто: незрозуміло не тільки те, як буде розвиватися ситуація в єврозоні, а й якою буде ціна газу для України". За словами Геєця, оптимальним варіантом є розробка "негативного сценарію бюджету" і його обговорення в суспільстві, що спростить у подальшому прийняття таких змін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас