Визначено механізм появи ожиріння при сидячому способі життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Визначено механізм появи ожиріння при сидячому способі життя

Казна та Політика
334
Сили механічного розтягування при тривалому впливі на жирові клітини, що розвиваються, допомагають накопиченню в них вдвічі більшої кількості жиру. А малорухливий спосіб життя якраз і забезпечує тканини таким довгим механічним розтягуванням.
Сидячий спосіб життя може призвести до надмірної ваги. І справа тут зовсім не в тому, що спожиті калорії відкладаються в жир через нестачу фізичних вправ. Як було показано в експериментах дослідників з Тель-Авівського університету (Ізраїль), в стані спокою через дію певних механічних сил на жирові клітини в них утворюється більше жиру, ніж тоді, коли ми рухаємося, передає Компьюлента.
Приводом до дослідження послужили тривалі спостереження за людьми, позбавленими можливості пересуватися самостійно. Відомо, що в інвалідів, прикутих до візка, атрофуються м'язи. МРТ-сканування хворих м'язів показало, що в їх тканини з часом починають проникати адипоцити - клітини жирової тканини. Нерухоме сидіння в інвалідному візку - це зовсім не повне розслаблення, деякі ділянки тіла відчувають постійний вплив сили, що розтягує. Вплив такого розтягування на відкладення жиру вчені і вирішили перевірити.
Попередникам адипоцитів давали глюкозу та інсулін, щоб стимулювати їх перетворення на жирові клітини. Потім клітини садили на еластичну підкладку, яка дозволяла розтягувати їх на розсуд експериментаторів. Групи клітин піддавалися тривалому постійному розтягування, так ніби вони знаходилися в організмі людини, яка довго сидить або лежить. Через два тижні вчені виявили, що в розтягуваних клітинах накопичилося більше жирових крапель і самі ці краплі були більшими. До часу остаточного перетворення на зрілі адипоцити вони містили вдвічі більше жиру, ніж клітини, які не розтягували.
Накопичення жиру відбувалося не через порушений баланс між запасанням і спалюванням калорій. Накопиченню жиру сприяли суто механічні сили, хоча що саме при цьому відбувається і як механіка управляє біохімією, поки незрозуміло.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас