Група вкладошукачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Група вкладошукачів

Кредит&Депозит
2515
Зіткнувшись восени з відтоком коштів вкладників з гривневих рахунків, банки вплуталися в гонку підвищення відсоткових ставок. Зараз окремі фінустанови, що входять до групи найбільших, залучають короткострокові внески під 23%.
Різке уповільнення інфляції, що почалося в липні, повинно було спонукати банки продовжити зниження вартості депозитів, залучених у населення. Проте ситуація на початку осені несподівано почала розвиватися в протилежному напрямку. На тлі гальмування середньорічної інфляції за два місяці в 1,65 рази - до 5,4% - ставки за строковими внесками у національній валюті, що заміряються Нацбанком, підскочили майже в два рази - до 12,3%.
Виходячи з даних 30 найбільших банків за обсягом депозитів населення, до кінця першої декади листопада середня прибутковість річних внесків - індекс UIRD - досягла 14,5%. Решта установ готові платити вкладникам ще більше, аби до них несли свої заощадження. "На початку року в банківській системі була велика ліквідність. Але в один прекрасний ранок ми виявили, що з надліквідних ми всі перетворилися на досить дефіцитні банки і, відповідно, стали піднімати депозитні ставки", - розповів голова правління Правекс-банку Сергій Наумов.
Час "Х" у банківській системі настав на початку серпня, коли несподівано почався відтік гривневого ресурсу. За наступні три місяці громадяни забрали з банків 3,88 млрд грн. Ці незначні 2,5% могли залишитися непоміченими, адже внески в іноземній валюті виросли істотніше - на 4,7 млрд грн. Проте в цей же самий час кредитні установи зіткнулися з болючим для них падінням залишків на кореспондентських і транзитних рахунках. Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук пояснює причини виникнення дефіциту гривневої ліквідності декількома факторами: збереженням збитковості банківської системи, уповільненням господарської діяльності бізнесу, жорстким регулюванням Нацбанку і Мінфіну, які піклуються про низьку інфляцію, а також загальним негативним інвестиційним кліматом. У результаті ставки за кредитами овернайт на міжбанківському ринку злетіли в жовтні-листопаді вище рівня 25% річних. Але навіть під такий відсоток установам було складно знайти гривневий ресурс у необхідному обсязі. "Деякі банки вже мають складнощі з проведенням платежів", - констатує Наумов.
Щоб зупинити несподіваний відтік коштів, установи були змушені почати піднімати ставки за внесками. "Банки дуже динамічно відреагували на брак ресурсів зростанням депозитних ставок. На жаль, ця ситуація носить масовий характер, і вкладники навіть великих банків, починаючи з третього кварталу, отримували найвищі цінові пропозиції щодо депозитів за весь поточний рік, - розповів "Фінансам" начальник департаменту роздрібних продажів УкрСиббанку Андрій Кашперук. - При цьому ми залишаємося прихильниками зваженого підходу в ціноутворенні і збільшили ставки за гривневими депозитами практично на всі терміни, крім коротких, на 1-2%".
Залежно від темпів відтоку внесків найбільші і великі установи піднімали в останні місяці ставки в середньому на 1-3 відсоткові пункти. Втім, ситуація в установах дуже різна навіть в рамках однієї групи. Якщо Укрсоцбанк з вересня по листопад поки не змінював ставки за депозитами фізичних осіб - за річними договорами він платить всього 11,5%, то Промінвестбанк - підняв до 16%. "У короткостроковій перспективі наші дії націлені на залучення нових клієнтів шляхом впровадження акційних пропозицій по окремих депозитних програмах, нових депозитних продуктів і підвищення маркетингової активності", - обіцяє директор департаменту роздрібного бізнесу Промінвестбанку Андрій Карякін. Основна робота зі старими клієнтами, за його словами, спрямована на "збільшення частки внесків, що переоформлюються на новий термін".
Це дійсно складний процес, оскільки зараз лише 2/3 клієнтів продовжують внесок, термін якого завершився, в своєму банку. "Залежно від діючих депозитних умов і активності конкурентів, відсоток переоформлюваності змінюється щомісяця, але в середньому він становить 60-70%", - говорить Карякін. У ВіЕйБі Банку говорять, що утримують цей показник на рівні 67%, а в УкрСиббанку він підвищився на 5 п. п., до 70%. "Близько 80% наших депозитних клієнтів переоформлюють внески на новий термін. Зараз ми не бачимо відтоку клієнтів і зменшення цієї частки", - запевняє заступник голови ради директорів Дельта Банку Світлана Чирва.
Але навіть не це основна проблема - клієнти в пошуках вигідних пропозицій все більше орієнтуються на короткі внески. Вони не зважуються відкривати річні депозити, оскільки очікують, що через кілька місяців ставки будуть ще вищими. "Ринкові тенденції сьогодні такі, що в банківському секторі спостерігається деяке скорочення терміновості ресурсу, що залучається від населення. Це відображається на перевагах вкладників при переоформленні депозитів: близько 67% клієнтів зупиняють вибір на коротких строках, але 33% все-таки вважають за краще отримати максимальну прибутковість і орієнтуються на терміни 12 і 18 місяців, за якими банк пропонує набагато привабливіші умови розміщення", - говорить заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков.
Частково ці переваги формують самі банки, піднімаючи ставки на 1-3-місячні внески. Той же ВіЕйБі Банк восени ставки на 9 і 12 місяців не змінював, тоді як прибутковість одномісячного депозиту підняв на 3 п. п., а тримісячного - на 2 п. п. "Ставка при розміщенні відіграє важливу роль", - підтримує його Кашперук. "Зараз найбільш популярні 3- і 6-місячні депозити. Також клієнти віддають перевагу після закінчення терміну гривневого депозиту переоформлювати його на депозит у валюті", - говорить начальник управління заможних клієнтів Укрсоцбанку Ольга Шостак.
У Промінвестбанку запевняють, що внески на термін до 3 місяців у жовтні зайняли не більше 18% залученого портфеля (понад рік - 62%), але визнають, що з погіршенням ситуації на ринку частка коротких депозитів збільшиться. "Це пов'язано з більш обережним ставленням клієнтів до довгих термінів. Це зумовлено негативними очікуваннями, а також потребою банків залучати дорогі депозити на більш короткий термін для якнайшвидшого вирішення проблем з ліквідністю, - зазначає Карякін. - Уже зараз у деяких банків можна спостерігати ситуацію, коли ставки за 3-місячними внесками вищі, ніж за річними".
У цьому досяг успіху Альфа-банк, який 7 листопада запропонував клієнтам розмістити понад 100 тис. грн на 1- або 2-місячний депозит під 21-23% річних. При цьому за річним внеском установа обіцяє істотно менше - 16-16,5%. "Дефіцит короткострокової ліквідності на ринку очевидний. Банкам необхідно залучати коротку гривню, і варіантів зробити це небагато: на міжбанківському ринку вартість залучення вже перевищує 20%, а вартість пасивів фізосіб найчастіше вища, ніж міжбанку. Так що запропоновані банком 23% не дивні. Це адекватна ринкова вартість грошей на даний момент, - стверджує директор роздрібного бізнесу Альфа-банку Піотр Качмарек. - Деякі банки, все ще утримують ставки на рівні 12-15%, просто відкладають момент, коли за залучені гроші треба буде платити реальну ціну. У цьому випадку ми випередили дії конкурентів, так як очікуємо, що весь ринок буде рухатися в бік підвищення ставок за депозитами". "Коли на міжбанку ставки під 25-30% річних, чому б і не залучити кошти у населення. Адже невідомо, що буде на ринку через місяць", - підтримує колегу Наумов.
Це розуміють і в Дельта Банку - установа запропонувала акційний депозит під 20,1-22,1%, що нараховуються в перші три місяці річного внеску. Однак загальна ставка за таким внеском, який можна розірвати достроково, нижча - 18%. У банку припускають, що може статися, якщо середньоринкова ставка за депозитами перевищить 20%. "При підвищенні ставки менш цікавими і привабливими стануть довгі іпотечні та заставні кредити як для банку, так і для клієнта", - впевнена Світлана Чирва.
Ці ризики очевидні, тому необхідно обережно ставиться до надмірно щедрих депозитних пропозицій. "Клієнти повинні, в першу чергу, дбати про збереження своїх коштів і вибирати банк для розміщення внеску не тільки за розміром ставки, а за рівнем його стабільності, надійності, наявності іноземного капіталу, - говорить директор головного управління роздрібного бізнесу Правекс-банку Тарас Кириченко. - Відкриваючи депозит у банку, який пропонує надто великі відсоткові ставки, клієнт несе серйозні ризики. У сформованих умовах ринку дрібним банкам набагато складніше забезпечити необхідний рівень ліквідності для повноцінного обслуговування клієнтів".
Однак зворотна сторона процесу не менш негативна. Підвищення ставок для вкладників уже вдарило по банківських клієнтах, які на початку сезону ділової активності звернулися за новими кредитами. Такі продукти раптом стали для позичальників непідйомними. "Банк не так давно відновив кредитування фізичних осіб, проте вже в жовтні ми були змушені підвищити ставки за споживчими кредитами в середньому на 5-6% річних. Якщо ситуація не зміниться, то в середині листопада ми знову повернемося до перегляду ставок за кредитами та кредитними картками", - попереджає Андрій Карякін. При цьому установи продовжують пропонувати "старим" клієнтам змінити валюту кредиту на гривню, піднявши ставку до 32% річних.
Мало хто з позичальників погоджується на такі "зручні умови", тому банкіри розуміють, що можуть "витягнути" дорогі депозитні ставки лише за рахунок високо маржинальних продуктів - роздрібних кредитів. "Не секрет, що ефективні ставки за споживчими кредитами і кредитами готівкою перевищують 30-35%. З урахуванням чого запропоновані за депозитами 23% все ще залишають значні можливості отримання прибутку", - стверджує Піотр Качмарек.
Але для реального бізнесу такі ставки згубні. "Якщо збережеться тенденція жовтня-початку листопада - прогнози негативні, але ж за місяць нічого не змінилося. Місячний своп долар-гривня котирується до 30% річних, - обурений Дмитро Гриджук. - Активного кредитування зараз бути не може, оскільки витримати такі відсоткові ставки бізнесу дуже складно. Тому ми не те що збільшуємо відсоток відмови, ми просто аналізуємо проекти і бачимо, наприклад, що розглянутий нами проект не може мати позитивний результат у даній економічній ситуації". Підприємства регулярно звертаються за ресурсами, але тепер банкірам складно знайти проект, "за яким можна прийняти рішення з першого погляду".
І в цьому закладено основний конфлікт інтересів банку та його клієнтів. Наумов зазначає, що банк повинен підтримувати адекватну прибутковість, а значить - збільшувати ставки корпоративного кредитування та іпотеки приблизно на половину приросту дохідності пасивної бази. Але бізнес не подужає нові ставки, тому банк змушений за рахунок внутрішніх ресурсів, і на шкоду маржі, стримувати їх зростання. "Ми розуміємо, що позичальники не можуть брати позики під великі відсотки, - каже він. - Ми також знаємо, що залучаємо депозити під більший відсоток на три місяці, але після закінчення цього терміну ситуація може змінитися у зворотний бік, а кредит ми видаємо на один-два-три роки. Всі банкіри сподіваються на те, що депозитні ставки не будуть на високому рівні". У ВіЕйБі Банку говорять, що зараз переглядають прибутковість своїх активних операцій через складну ситуацію на ринку пасивів. "Все буде залежати від того, як швидко і з якими ціновими пропозиціями банківська система зможе перекрити розрив ліквідності і вирішити питання формування гривневого ресурсу для підтримки тієї або іншої кредитної активності", - сказав Антон Шаперенков.
Втім, повністю зупиняти кредитування банки не поспішають, простіше - скоротити його обсяги за допомогою жорсткості відбору позичальників. "Вартість кредитів найімовірніше буде змінюватися. Але ми націлені на видачу позик і не заморожуємо їх", - говорить Ольга Шостак. УкрСиббанк, переглянувши вартість автокредитів та іпотеки, поточну ситуацію на ринку пасивів оцінює "як тимчасову" і сподівається на підвищення доступності гривневих ресурсів. "Ми не плануємо заморожувати якісь кредитні продукти для клієнтів роздрібного бізнесу", - сказав Андрій Кашперук.
Основні надії банкіри пов'язують з кінцем року. За оцінками Наумова, все буде залежати від ситуації в грудні, коли очікується зростання роздрібних і оптових продажів і, як наслідок, - приплив ліквідності на коррахунки. "Ми очікуємо, що ціна грошей стабілізується і буде зменшуватися, тому на даний момент не плануємо поширювати підвищену відсоткову ставку на більш довгі депозити. Ми будемо уважно стежити за кон'юнктурою ринку і, відповідно, коректувати свою відсоткову політику", - підкреслив Піотр Качмарек.
В'ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас