Парламент Італії прийме новий пакет антикризових заходів до 25 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Італії прийме новий пакет антикризових заходів до 25 грудня

Казна та Політика
156
Парламент Італії має намір прийняти пакет антикризових заходів, підготовлений прем'єр-міністром Маріо Монті, до католицького Різдва 25 грудня ц.р. Про це повідомив голова сенату Ренато Шіфані, передає Associated Press.
Зустріч кабінету міністрів Італії запланована на 5 грудня 2011 р. Очікується, що тоді італійські міністри остаточно сформулюють план порятунку охопленої кризою італійської економіки і передадуть його на розгляд у парламент. За словами Шіфані, парламентарії впевнені, що їм вдасться в найкоротші терміни прийняти антикризову програму.
Нагадаємо, 16 листопада Президент Італії Джорджіо Наполітано привів до присяги новий коаліційний уряд на чолі з Монті. До цього колишній єврокомісар з внутрішніх ринків і конкуренції Монті остаточно сформував свій уряд з 16 міністрів, жоден з яких не виявився політиком. Антикризовий уряд складається з банкірів, безпартійних технократів і представників академічних кіл. Основне завдання, яке Президент поставив перед Монті, полягає у проведенні в країні економічних реформ, спрямованих на якнайшвидший вихід Італії з боргової кризи, що захлеснула країну й охоплює всю єврозону.
30 листопада, Монті заявив за підсумками засідання Ради Євросоюзу в Брюсселі на рівні міністрів фінансів та економіки (ECOFIN), що Італія націлена на бездефіцитний бюджет в 2013 р. і не має наміру просити допомоги в Міжнародного валютного фонду (МВФ).
За словами Монті, для досягнення цієї мети уряд планує провести структурні реформи і збалансувати податково-бюджетну сферу.
"Я підтверджую, що до 2013 р. бюджет Італії буде збалансованим. Найближчим часом ми офіційно приймемо законодавчі заходи з закріплення особливої бюджетної дисципліни, щоб гарантувати ефективну і повноцінну реалізацію заходів жорсткої економії, прийнятих попереднім уряд", - заявив Монті.
Крім того, італійський прем'єр повністю виключив можливість звернення до МВФ за фінансовою допомогою у відповідь на поширені раніше в пресі чутки про переговори, що ведуться про надання пакету допомоги Італії обсягом до 600 млрд євро.
Нагадаємо, 29 листопада ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії з терміном погашення в березні 2022 досягла 7,56%, встановивши новий рекорд за час існування єврозони.
9 листопада 2011 прибутковість держоблігацій Італії вперше за час кризи перевищила 7-відсоткову позначку, яку прийнято вважати своєрідною "точкою неповернення". При такій вартості запозичень фінансування бюджетного дефіциту і гладке рефінансування держборгу стає скрутним. Саме після того, як ставки за аналогічними держпаперами Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
27 листопада італійська преса повідомляла, що Рим міг отримати від МВФ кредит у розмірі 600 млрд євро при ставці 4-5% річних.
На наступний день МВФ заявив, що не веде переговорів з Італією про надання їй фінансування.
Державний борг Італії вже становить 1,9 трлн євро.
Відзначимо, раніше стало відомо про плани уряду почати скорочувати бюджетний дефіцит за рахунок продажу державного майна. Як повідомила The New York Times, новий Кабінет міністрів Італії на чолі з Маріо Монті має намір розпочати масштабний розпродаж нерухомості, що перебуває у власності держави. Завдяки цьому офіційний Рим має намір виручити до 2020 р. до 30 млрд євро.
26 жовтня ц.р. правлячій на той момент коаліції Італії під керівництвом прем'єр-міністра Берлусконі вдалося досягти попередньої угоди щодо програми економічних реформ. Була досягнута домовленість про підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років, але не про збільшення стажу, необхідного для отримання пенсії.
У середині вересня парламент Італії схвалив другий за три місяці пакет жорстких заходів економії близько 54 млрд євро бюджетних коштів. Урядовий законопроект передбачає, зокрема, зростання податків і збільшення пенсійного віку для жінок. Уряд Італії розраховує за допомогою нових заходів домогтися збалансованого бюджету до 2013 р.
У середині липня італійський парламент остаточно схвалив перший план економії бюджету. Офіційний Рим тоді заявляв, що низка жорстких заходів допоможе Італії заощадити близько 48 млрд євро і до 2014 р. скоротити заборгованість на 0,2% ВВП. Серед цих заходів, зокрема, відмова від підвищення зарплат і прийому на роботу нових співробітників у бюджетній сфері, а також проведення масштабної програми приватизації.
В обмін на ці кроки ЄЦБ обіцяв підтримку Риму, щоб допомогти йому уникнути боргової кризи, яку переживає зараз Греція. Проте ситуація для держави не настільки критична, як, наприклад, для Греції, оскільки Італія може похвалитися первинним профіцитом бюджету: витрати держави не перевищують його доходи, якщо не брати до уваги витрати з обслуговування боргу.
5 жовтня ц.р. агентство Moody's знизило довгостроковий рейтинг державних облігацій Італії з рівня Аа2 до А2. Прогноз щодо рейтингу - "негативний". Основними причинами зниження рейтингу названі: підвищення ризиків країн єврозони через високі обсяги національних боргових зобов'язань і пов'язана з цим втрата довіри кредиторів і інвесторів.
28 вересня аналітики S&P знизили суверенний кредитний рейтинг Італії на один щабель - з A + до А, привласнивши йому "негативний" прогноз. Таким чином, країна опинилася за крок від втрати інвестиційного рейтингу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас