Прем'єр-міністр Греції закликав лідерів єврозони активніше боротися з кризою в регіоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністр Греції закликав лідерів єврозони активніше боротися з кризою в регіоні

Казна та Політика
87
Прем'єр-міністр Греції Лукас Пападемос закликав лідерів єврозони до прийняття більш дієвих заходів у рамках боротьби з європейською бюджетно-борговою кризою. Відповідну заяву він зробив напередодні саміту Євросоюзу, який намічений на 9 грудня. "Нам необхідно більш ефективно боротися з поширенням кризи в зоні євро, зближуючи наші позиції щодо фінансової політики і стимулюючи розвиток системи економічного управління", - сказав глава грецького уряду. Він також додав, що здійснена Європейським центробанком інтервенція надала підтримку грецьким банкам.
Крім того, Пападемос повідомив, що його уряд має намір відстояти інтереси Греції в нинішніх переговорах про обмін облігаціями.
За підсумками екстреного саміту в Брюсселі, який пройшов 26 жовтня, лідери єврозони погодили з представниками банків і страхових компаній нову схему участі приватного сектора в полегшенні боргового тягаря Греції. Було визначено, що власники грецьких бондів обміняють їх на нові з 50-відсотковим дисконтом до номінальної вартості. Це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 року з поточного рівня у майже 170% ВВП. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оціночною вартістю до 30 млрд євро (у вигляді забезпечення нових паперів облігаціями вищої кредитної якості).
За рахунок обміну облігацій Греція планує скоротити свій борг приблизно на 100 млрд євро. Втрати ж інвесторів при обміні бондів визначаються виходячи з так званої чистої наведеної вартості (Net Present Value, NPV) нових паперів, яка, в свою чергу, залежить від їх терміну і купонної прибутковості.
Як повідомили днями грецькі ЗМІ, Інститут міжнародних фінансів на переговорах з владою Греції буде домагатися, щоб втрати банків по NPV не перевищили 54%. Під NPV розуміють оцінку всіх майбутніх грошових потоків до погашення облігацій з поправкою на ризик володіння даним інструментом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас