ОЕСР: У боротьбі з кризою в єврозоні ЄЦБ має діяти "агресивніше" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОЕСР: У боротьбі з кризою в єврозоні ЄЦБ має діяти "агресивніше"

Казна та Політика
125
Європейський центральний банк (ЄЦБ) має зробити агресивні дії для вирішення боргової кризи в єврозоні. Відповідну позицію в інтерв'ю агентству Reuters висловив сьогодні заступник генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Ринтаро Тамакі, який очолював протягом двох років - до серпня 2011 р. - Міжнародне бюро міністерства фінансів (Мінфін) Японії. Він закликав Німеччину, подолавши внутрішні розбіжності, виступити за "фіскальну солідарність" країн ЄС і підтримати масштабні інтервенції ЄЦБ.
"Очевидно, що добитися масштабних інтервенцій з боку ЄЦБ і більш тісної фіскальної інтеграції всередині Євросоюзу можна лише за умови зміни позиції Німеччини", - сказав заступник генсека ОЕСР. На його думку, влада Німеччини в цьому питанні має продемонструвати політичну волю і переломити опір опозиції.
Нагадаємо, окремі європейські лідери та економісти вимагають від ЄЦБ більш активних дій для виходу з кризи, посилаючись на те, що інтервенції банку можуть бути єдиним шляхом подолання боргової кризи. Влада Німеччини вважає, що інтервенції ЄЦБ послаблять мотивацію країн провести необхідні для стабілізації єврозони реформи.
Сьогодні канцлер ФРН Ангела Меркель дала зрозуміти, що не варто очікувати від ЄЦБ активних інтервенцій у відповідь на боргову кризу в регіоні. "Перед ЄЦБ стоять інші завдання порівняно з ФРС США або Банком Англії", - зазначила Меркель. При цьому вона підкреслила, що буде і надалі поважати незалежну позицію банку. Меркель повідомила, що не коментуватиме рішення ЄЦБ або висувати якісь вимоги щодо зміни його мандата.
У ЄЦБ також не бажають брати на себе більш значиму роль у вирішенні європейських боргових проблем і, незважаючи на інтенсифікацію кризи і зростання прибутковості за держоблігаціями європейських країн, намагаються протистояти тиску. Банк наполегливо відмовляється від проведення "шокової терапії", яка могла б привести інвесторів до тями і заспокоїти фінансові ринки. 21 листопада ц.р. представники ЄЦБ прямо заявили, що банк не почне друкувати гроші у відповідь на боргову кризу в єврозоні.
Вчора голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі заявив, що ризики для європейської економіки істотно зросли. За словами Драгі, ЄЦБ знає про проблеми в європейському банківському секторі і докладе всіх зусиль для підтримки економіки в світлі зростання ризиків занурення її в нову рецесію. Він підкреслив, що його коментарі не повинні бути інтерпретовані як конкретні рішення майбутньої політики ЄЦБ, оскільки засідання європейського Центробанку ще тільки має відбутися.
Нагадаємо, 25 листопада ц.р. член керуючої ради ЄЦБ Люк Коен (також є керуючим Центрального банку Бельгії) заявив, що Європейський центральний банк, імовірно, знову знизить відсоткові ставки, якщо поточна економічна ситуація збережеться.
3 листопада повідомлялося, що ЄЦБ знизив облікову ставку до 1,25%. Зниження ставки пов'язували з приходом на пост голови ЄЦБ італійця Маріо Драгі, який раніше висловлювався про необхідність такого кроку на тлі побоювань сповільнення економічного зростання в єврозоні. У 2011 р. ЄЦБ піднімав базову облікову ставку в квітні і липні. Обидва рази ставка була піднята на 0,25 відсоткового пункту. На посилення монетарної політики ЄЦБ змушувала йти інфляція, яка прискорюватися з початку 2011 р. і яка вийшла за межі встановленого для країн Євросоюзу (ЄС) цільового орієнтиру в 2%.
Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася: на перший план вийшли побоювання різкого сповільнення економічного зростання в єврозоні. На початку жовтня Міжнародний валютний фонд (МВФ) виступив із закликом до ЄЦБ знизити ставку рефінансування, якщо знижувальні ризики для економічного зростання не ослабнуть. Крім того, на думку МВФ, ЄЦБ, можливо, доведеться відновити операції із забезпечення банків ліквідністю на більш тривалі терміни, якщо обстановка на ринку міжбанківського кредитування буде погіршуватися. Ще одним кроком ЄЦБ, на думку експертів МВФ, може стати "обіцянка продовжувати скупку держоблігацій країн єврозони доти, доки це буде необхідно".
22 листопада член керуючої ради ЄЦБ Йенс Вайдманн сказав, що Європейський центральний банк перевищить мандат, якщо стане кредитором останньої інстанції для проблемних країн єврозони.
28 листопада повідомлялося, що обсяг суверенних облігацій проблемних держав єврозони (Греція, Ірландія, Португалія, Іспанія, Італія) на балансі Європейського центрального банку (ЄЦБ) перевищив 200 млрд євро.
З 21 по 25 листопада 2011 р. ЄЦБ придбав європейських держпаперів на 8,6 млрд євро, збільшивши портфель SMP до 203,5 млрд євро. У порівнянні з попереднім тижнем (14-18 листопада) обсяг купівлі збільшився незначно - приблизно на 600 млн євро.
7-12 листопада ц.р. європейський Центробанк (ЄЦБ) удвічі скоротив купівлі держоблігацій єврозони, незважаючи на сигнали тривоги, які йшли від держборгу Італії, після того як рівень прибутковості 10-річних паперів досяг історичного рекорду в 7,5%. ЄЦБ купив облігації єврозони на 4,48 млрд євро, що більш ніж наполовину менше 9,52 млрд євро, витрачених на купівлю держборгу за тиждень до цього, притому що аналітики чекали зростання обсягу викупу держоблігацій до 10 млрд євро.
У своєму звіті за 28 листопада Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) знизила прогноз зростання світової економіки на 2012 р. до 3,4% проти 4,6%, прогнозованих експертами організації в травні 2011р. У документі йдеться, що для подолання поширення боргової кризи потрібно терміново вживати рішучих заходів. В ОЕСР відзначають, що криза єврозони залишається ключовим ризиком для світової економіки.
Відзначимо, 30 листопада провідні світові центробанки - Федеральна резервна система (ФРС) США, Банк Канади, Європейський центробанк, Банк Англії, Банк Японії і Швейцарський національний банк - оголосили про нові скоординовані заходи підтримки глобальної фінансової системи. Зокрема, ФРС продовжила існуючі доларові свопи з центробанками до 1 лютого 2013 р. Також центробанки домовилися про тимчасові двосторонні свопи для надання ліквідності в будь-якій валюті. Метою цих дій є ослаблення напруги на фінансовому ринку і зниження негативних ефектів, що надаються обстановкою на фінансовому ринку на кредитування домогосподарств і бізнесу, що, в свою чергу, має підштовхнути економічну активність.
ООН в оприлюдненій сьогодні доповіді скоректувала у бік пониження прогноз розвитку світової економіки в 2012 р. За розрахунками експертів, глобальне економічне зростання наступного року складе 2,6% - на один відсотковий пункт менше, ніж передбачалося раніше. У доповіді, представленій в Нью-Йорку, наголошується, що проблеми, що виникли в Європі, в поєднанні з економічним спадом в США можуть призвести до глобальної рецесії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас