Банкіри зіграють у коротку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри зіграють у коротку

Кредит&Депозит
1399
За даними компанії Prostobank, у порівнянні з кінцем травня 2011 р. середні ставки за вкладами терміном на один місяць сьогодні вищі в півтора рази, а в порівнянні з червнем-серпнем, коли середня прибутковість місячних вкладів у гривні була на рівні 6% річних, вона зросла вже удвічі і перевищила позначку в 12% річних.
При цьому напередодні новорічних свят багато банків пропонують акційні депозити терміном до трьох місяців з прибутковістю близько 20% річних. Так, 25% річних у гривні пропонує вкладникам "VAB Банк" за депозитом "Новорічний-2012" терміном на один місяць, 20% річних у гривні при виплаті відсотків в кінці терміну пропонує банк "Київська Русь" за вкладом "Прибутковий-2011", а банк "Хрещатик" згоден на 17,5 по вкладу "Оберіг". Universal Bank пропонує до 21% за "Різдвяним" депозитом терміном на 45 днів.
При вкладі на три місяці 23% річних у гривні пропонує "БМ Банк" за вкладом "Супер Прибутковий", 18,25% - банк "Хрещатик" за вкладом "Оберіг". 18% пропонують Діамантбанк за вкладом "Святковий" терміном 100 днів, а Єврогазбанк - за вкладом "Новорічний подарунок" на 90 днів, а також Кредитпромбанк за депозитом "Класичний".
За словами банкірів, до серйозного підвищення депозитних ставок за короткими вкладами у гривні їх примушує ринкова ситуація: після зміни вимог до резервування гривнева ліквідність у банківській системі фактично виявилася замороженою, а ресурс на міжбанку відчутно подорожчав. Таким чином, для відновлення навіть споживчого кредитування (про реальний сектор або іпотеку мова поки не йде) єдиним джерелом ресурсів залишається населення. Крім того, за словами директора департаменту маркетингу роздрібного бізнесу "VAB Банку" Ігоря Шумицького, з урахуванням погіршення ситуації на сировинних ринках банки зміцнюють свої тили і максимально націлені на концентрацію ліквідності балансу.
У той же час, відзначає експерт, український вкладник почав обережніше розміщувати кошти на довгі періоди, вважаючи за краще зберігати за собою можливість швидкого доступу до своїх заощаджень, оскільки щодня отримує інформацію про кризи в деяких зарубіжних країнах, а також суперечливі прогнози щодо стійкості тієї чи іншої валюти. А оскільки пріоритетом будь-якого банку є підтримка ліквідності і стимулювання зацікавленості вкладника у розміщенні коштів у системі, він буде пропонувати "короткі" продукти.
За словами директора департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банку" Тетяни Надточій, назвати ставку 20% завищеною не можна, беручи до уваги, наприклад, ставку KievPrime (індекс відсоткових ставок українського міжбанківського ринку. - "і"), яка на сьогоднішній день становить 25%. "У зв'язку з поточною ситуацією на ринку депозитні продукти на короткі терміни з такими ставками є вигідними як для банків, так і для клієнтів", - впевнена вона.
Правда, бажаючим отримати максимальний дохід банкіри приготували неприємний сюрприз: дочасно розірвати "довгий" депозитний договір, щоб розмістити кошти на більш вигідних умовах, вкладнику буде досить складно. "Акції зазвичай розраховані на так звані fresh money, а в договорах на акційні продукти маленькими буквами написано "для нових вкладників", тобто банк просто не піде на таку угоду", - пояснюють експерти.
Звичайно, ніхто не заборонить забрати гроші з одного банку і віднести в інший, але економічний ефект від цього маневру неоднозначний: за оцінками експертів, підвищені відсотки протримаються на ринку не більше півроку. "Депозити терміном на рік, наприклад, зараз фіксують для клієнта досить високу прибутковість на цілий рік, у той час як у наступному році очікується зниження ставок за короткотерміновими вкладами", - попереджає Надточій.
Не варто забувати і про те, що залучені кошти населення банки прямим ходом направляють у кредити, а щоб мати можливість видавати їх під прийнятну ставку (16-18%), пропозиції щодо вкладів доведеться обмежити на рівні 14-15%. < / p>
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас