Меркель: Європа близька до створення бюджетного союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Європа близька до створення бюджетного союзу

Казна та Політика
498
Європа близька до створення бюджетного союзу, завданням якого стане ретельний контроль над рівнем держборгу країн, що використовують євро, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, повідомляє ВВС.
За словами канцлера, для того, щоб знайти рішення для фінансової кризи Європи, буде потрібно не один рік. "Для вирішення цієї проблеми немає простих і швидких рішень. Бігуни на довгі дистанції часто говорять, що бігти стає особливо важко після подолання позначки 35 км, і досягти фінішної межі можна лише при грамотному витрачання сил під час забігу і, враховуючи довжину всієї дистанції", - пояснила Меркель. "Той, хто виривається вперед на початку забігу, зовсім не обов'язково приходить до фінішу першим. Успіху досягає той, хто може пробігти всю дистанцію", - пояснила вона.
Також Меркель вкотре висловила думку про те, що держоблігації єврозони не врятують Європу від кризи. За словами канцлера, єврозона потребує фінансової стабільності з більш значним контролем за фіскальною політикою і рівнем держборгу.
Під час свого виступу канцлер також дала зрозуміти, що не варто очікувати від Європейського центрального банку (ЄЦБ) активних інтервенцій у відповідь на боргову кризу в регіоні. "Перед ЄЦБ стоять інші завдання, порівняно з ФРС США або Банком Англії", - зазначила Меркель. При цьому канцлер Німеччини наголосила, що буде і надалі поважати незалежну позицію ЄЦБ, висловивши повну довіру експертам організації.
Зазначимо, що окремі європейські держави, у тому числі Франція, вимагали від ЄЦБ більш активних дій для виходу з кризи, посилаючись на те, що інтервенції банку можуть бути єдиним шляхом подолання боргової кризи. Німеччина виступала проти надання ЄЦБ центральної ролі у вирішенні боргової кризи, вказуючи на те, що інтервенції ЄЦБ послаблять мотивацію країн провести необхідні для стабілізації єврозони реформи.
Сам ЄЦБ також не бажає брати на себе більш значиму роль у вирішенні європейських боргових проблем і, незважаючи на інтенсифікацію кризи і зростання прибутковості за держоблігаціями європейських країн, намагається протистояти тиску, вперто відмовляючись від проведення "шокової терапії", яка могла б привести інвесторів до тями і заспокоїти фінансові ринки. 21 листопада представники ЄЦБ прямо заявили, що банк не почне друкувати гроші у відповідь на боргову кризу в єврозоні.
У понеділок питання створення бюджетного союзу та інші заходи, що сприяють відновленню фінансової системи ЄС, будуть обговорюватися на зустрічі Меркель з Президентом Франції Ніколя Саркозі.
Нагадаємо, раніше Президент Франції заявляв, що пропозиції щодо зміни європейських конвенцій від Франції та Німеччини будуть оприлюднені ще до саміту Євросоюзу 9 грудня 2011 р.
Раніше Меркель неодноразово вказувала на необхідність внесення коректив в існуючі європейські угоди, посилаючись на те, що фінансове становище держав - членів блоку необхідно контролювати, а безвідповідальну поведінку окремих урядів, що допускають занадто високий рівень держборгу, - карати.
23 листопада Єврокомісія опублікувала звіт з економічним обґрунтуванням проекту щодо введення єдиних облігацій єврозони, проте так і не зупинилася на якомусь одному найкращому варіанті їх випуску. Замість цього в документі Єврокомісії представлені на вибір три загальні підходи до випуску єдиних облігацій.
За задумом Єврокомісії, емісія загальних боргових зобов'язань призведе до "значного поглиблення економічного та монетарного союзу" за рахунок створення нових засобів урядового фінансування, які будуть затребувані серед інвесторів завдяки високій надійності і ліквідності. Як зазначається, буде створений широкий інтегрований ринок єдиних облігацій, який не поступиться за обсягом і ліквідністю ринку казначейських облігацій США.
Нагадаємо, що головним противником ідеї єдиних облігацій єврозони виступає Німеччина, яка побоюється, що це призведе до підвищення вартості запозичень для країни в порівнянні з поточними, дуже низькими ставками за німецькими бондами. Глава Міністерства фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в інтерв'ю німецькій радіостанції Deutschlandfunk заявив, що введення єдиних облігацій єврозони не зможе докорінно вирішити проблему боргової кризи в регіоні і знизить мотивацію країн проводити програму жорсткої економії. Одночасно глава німецького Мінфіну ще раз підкреслив важливість зміни існуючих європейських конвенцій з тим, щоб змусити "порушників бюджетної дисципліни" відповідати за "розбазарювання" бюджетних коштів.
Зазначимо, комісар ЄС з економіки і грошово-кредитної політики Оллі Рен вважає, що реформи внутрішнього ринку Євросоюзу (ЄС) до 2020 р. додадуть 3% до валового внутрішнього продукту (ВВП) союзу.
Проведення низки структурних реформ має стати частиною стратегії з виходу Євросоюзу з кризи. Реформи внутрішнього ринку Євросоюзу спрямовані на стимулювання економічного зростання регіону і зачіпають декілька сфер, в тому числі сектор послуг, енергетичний сектор і ринок інтелектуальної власності. Ініціативи ЄС передбачають реформування системи оподаткування та виплати соціальних допомог з тим, щоб вони сприяли зростанню зайнятості населення. Реформи внутрішнього ринку передбачають також реформування ринку праці та пенсійної системи, інвестування в знання та інновації, а також спрощення регулюючого законодавства, що, на думку експертів Єврокомісії, має сприяти зростанню бізнесу.
16 листопада голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу сказав, що поглиблення економічних зв'язків всередині єврозони не повинно ставити в невигідне становище держави ЄС, які поки продовжують використовувати національні валюти, вважає глава Єврокомісії. Він також додав, що завдання більш тісної економічної інтеграції в Європі вимагатиме змін основоположних угод Євросоюзу.
Варто також зазначити, що Організація Об'єднаних Націй скоригувала у бік зниження прогноз розвитку світової економіки в 2012 р. У доповіді ООН, представленій в Нью-Йорку, наголошується, що проблеми, що виникли в Європі, в поєднанні з економічним спадом в США можуть привести до глобальної рецесії.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас