Німеччина планує ввести штрафи для порушників бюджетної дисципліни в зоні євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина планує ввести штрафи для порушників бюджетної дисципліни в зоні євро

Казна та Політика
150
Німеччина всерйоз має намір змусити проблемні країни зони євро дотримуватися бюджетної дисципліни. За інформацією, що з'явилася в німецьких ЗМІ, мова йде про те, щоб не тільки посилити показники бюджетної економії, що диктуються ЄС, а й запровадити досить болісні для членів валютного союзу штрафи за їх порушення.
Віце-канцлер, міністр економіки ФРН Філіп Реслер затвердив перелік пропозицій щодо внесення змін до основоположних документів Євросоюзу. Зокрема, віце-канцлер наполягає на посиленні положень Пакту економічної стабільності та розвитку, вважаючи за необхідне знизити планку допустимого дефіциту держбюджету з нинішніх 3 до 2%. Про це в четвер повідомила газета Die Welt з посиланням на відповідний документ, підготовлений в надрах німецького Мінекономіки. Всього в документі згадується чотири зміни, які, на думку Берліна, необхідно зробити в договорах про ЄС.
Так, Реслер бачить необхідність у створенні в Європі "чинного автоматично механізму санкцій" стосовно порушників бюджетної дисципліни. Як приклад покарання недбайливих країн наводиться можливість замороження виплати чергових дотацій з фонду Євросоюзу для підтримки структурних проектів країн ЄС.
"Це потрібно для того, щоб швидше і ефективніше домогтися проведення серйозної бюджетної політики", - цитує газета документ Мінекономіки. На думку його розробників, внесення змін до Пакту економічної стабільності та розвитку має ускладнити для порушників їхні спроби уникнути штрафних санкцій. На відміну від нинішньої ситуації їм для цього доведеться шукати підтримку більшості навіть у тих випадках, коли мова йде про заходи профілактичного характеру.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас