ООН: Зростання світової економіки в 2012 р. сповільниться до 2,6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Зростання світової економіки в 2012 р. сповільниться до 2,6%

Казна та Політика
144
Організація Об'єднаних Націй скоригувала у бік зниження прогноз розвитку світової економіки в 2012 р, повідомляє Deutsche Welle.
За розрахунками експертів, глобальне економічне зростання в майбутньому році складе 2,6% - на один відсотковий пункт менше, ніж передбачалося раніше. Якщо ситуація буде розвиватися за найбільш песимістичним сценарієм, цей показник може знизитися до 0,5%. У доповіді, представленій в Нью-Йорку, наголошується, що проблеми, що виникли в Європі, в поєднанні з економічним спадом в США можуть привести до глобальної рецесії.
З прогнозом ООН згодні і експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ). Вони також виходять з того, що зростання кон'юнктури сповільнилося. "Враховуючи кризу, що вибухнула в єврозоні, досить імовірний песимістичний сценарій", - заявив представник МВФ Геррі Райс. За його словами, з моменту публікації в жовтні останньої доповіді МВФ зростання кон'юнктури втратило колишню динаміку, погіршилася ситуація на ринках. Свій черговий прогноз розвитку світової економіки фонд оприлюднить у січні.
Вчора повідомлялося, що (МВФ), ймовірно, погіршить прогноз зростання світової економіки на 2012 р . Також директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила під час візиту до Бразилії, що "прогноз глобального економічного зростання, безсумнівно, буде знижений".
28 листопада організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) знизила прогноз зростання світової економіки на 2012р. до 3,4% проти 4,6%, прогнозованих експертами організації в травні 2011р. У документі сказано, що для подолання поширення боргової кризи потрібно терміново вживати рішучих заходів.
В ОЕСР відзначають, що криза єврозони залишається ключовим ризиком для світової економіки. Крім того, значні ризики виникають у зв'язку з програмою скорочення бюджетного дефіциту, яка реалізується в США.
Нагадаємо, згідно зі статистичними даними, ВВП в зоні євро в III кварталі 2011 р. виріс на 0,2%, в порівнянні з попередньою чвертю. Відносно III кварталу 2010 р. зростання ВВП зони євро, за попередніми даними, склало 1,4%.
У 27 державах - членах Євросоюзу зростання ВВП в III кварталі 2011 р. в квартальному обчисленні склало 0,2%. При цьому в порівнянні з III кварталом 2010 р. зростання ВВП склало 1,4%.
ВВП США в III кварталі 2011 р., в порівнянні з попереднім кварталом, виріс на 2,0% в перерахунку на річні темпи. Аналітики очікували, що ВВП США в III кварталі 2011 р. виросте на 2,5%.
10 листопада Єврокомісія (ЄК) опублікувала черговий звіт про перспективи економічного розвитку Європи, різко погіршивши прогноз зростання ВВП єврозони на поточний і наступний роки. У цьому році ЄК не очікує від єврозони зростання більш ніж на 1,5%. У наступному ж році ситуація ускладниться: прогноз на 2012 р. був знижений з 1,3% до 0,5%, на 2013 р. прогноз склав 1,3%.
31 жовтня ОЕСР різко скоротила прогноз економічного зростання в єврозоні та США на 2012 р. Тоді повідомлялося, що ВВП єврозони в 2012 р. виросте на 0,3%.
Прогнозувалося, що економіка США виросте на 1,8% (колишній прогноз - 3,1%).
Раніше Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз зростання економік США і єврозони і закликав монетарну владу регіонів бути готовою до дій щодо пом'якшення монетарної політики. Економіка єврозони, за прогнозами МВФ, виросте в поточному році на 1,9%, що нижче за попередню оцінку 2,0%. У 2012 р. економіка зони обігу єдиної валюти розшириться на 1,4%, що також менше від попереднього прогнозу на 1,7%.
Зі свого боку міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Ratings Services вважає, що економіка єврозони уникне повторної рецесії, хоча гальмування економічного зростання в регіоні підвищує ймовірність негативного сценарію. Рейтингове агентство скоротило свій прогноз щодо економічного зростання зони євро до 1,7% в 2011 р. і до 1,5% - в 2012 р. проти 1,9% і 1,8% зростання, що прогнозувалися в липні ц.р.
У коментарі міжнародного рейтингового агентства Moody's повідомляється, що тривале посилення боргової кризи в єврозоні ставить під удар суверенні рейтинги всіх держав валютного блоку.
Зазначимо, що комісар ЄС з економіки і грошово-кредитної політики Оллі Рен вважає, що реформи внутрішнього ринку Євросоюзу (ЄС) до 2020 р. додадуть 3% до валового внутрішнього продукту (ВВП) союзу. За його словами, Європа повинна докласти всіх зусиль і вжити необхідних заходів для стимулювання економічного зростання.
Реформи внутрішнього ринку Євросоюзу спрямовані на стимулювання економічного зростання регіону і зачіпають декілька сфер, в тому числі сектор послуг, енергетичний сектор і ринок інтелектуальної власності. Ініціативи ЄС передбачають реформування системи оподаткування та виплати соціальних допомог з тим, щоб вони сприяли зростанню зайнятості населення. Реформи внутрішнього ринку передбачають також реформування ринку праці та пенсійної системи, інвестування в знання та інновації, а також спрощення регулювального законодавства, що, на думку експертів Єврокомісії, має сприяти зростанню бізнесу.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас