Український бізнес став більше скаржитися на податкову політику і корупцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український бізнес став більше скаржитися на податкову політику і корупцію

Казна та Політика
328
Український бізнес вважає податкову політику і корупцію найбільш проблемними чинниками у своїй діяльності і відзначає погіршення ситуації в цій сфері за останній рік.
Такі результати Звіту про конкурентоспроможність регіонів України 2011 Фонду "Ефективне управління", представленого в Києві в середу.
Згідно з ними, вага податкової політики серед усіх проблемних чинників зросла за минулий рік з 14% до 16%, корупції - з 10% до 15%.
Експерти Фонду вважають, що визначення податкової політики як топ-перешкоди для ведення бізнесу, ймовірно, пов'язано з набранням чинності з 1 січня 2011 року Податкового кодексу і високим рівнем невизначеності з приводу його подальшого адміністрування.
Замкнула трійку найбільш значущих проблем нестабільність державної політики, хоча її вага за рік впала з 17% до 12%.
"Повністю прогнозованим стало те, що актуальні під час кризи інфляція та обмінний курс відійшли в 2011 році на другий план. Однак вірогідним є повернення цих факторів до переліку пріоритетних для бізнесу, враховуючи високий рівень макроекономічної нестабільності в країні", - йдеться в звіті.
Згідно з ним, вага інфляції знизилася за рік з 10% до 7%, що пропорційно з вагою податкових ставок (рік тому - 8%).
Другу п'ятірку найбільш проблемних факторів склали неефективність держапарату - 6% (5%), нестабільність місцевої та державної влади - 6% (10%), доступ до фінансування - 6% (9%), дозвільна система та ліцензування - 5% (рік тому був відсутній в опитуванні), низька кваліфікація робочої сили - 4% (3%).
Автори звіту відзначають, що в 2011 році респонденти в різних регіонах України мали труднощі через одні й ті ж проблемні фактори (95% збіг), чого не можна сказати про результати минулого року.
Як зазначила директор Фонду "Ефективне управління" Наталія Ізосімова, цього року Фонд "Ефективне Управління" спільно з Всесвітнім економічним форумом вперше досліджував всі 27 регіонів України. В рамках дослідження за допомогою компанії GFK Ukraine було опитано 2100 компаній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас