Експерти вважають, що Європа змусить Росію змінити ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що Європа змусить Росію змінити ціни на газ

Енергетика
671
Газопровід "Північний потік" не вплине на статус України як транзитної держави.
Таку думку висловили експерти в рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна "Північний потік в контексті європейського енергетичного ринку", повідомили УНІАН в Інституті.
Так, експерт з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський назвав цей проект політичним успіхом Росії. "Перш за все, "Північний потік" - це політичний успіх Росії, бо Росія безпосередньо виходить на Європу, сподіваючись через труби впливати на європейську політику зсередини. Хоча в масштабній перспективі Росію, яка причепиться до Європи і до європейського ринку, Європа змусить змінювати ціни так, як їй вигідно. Я не вважаю, що Росія виграє на цьому потоці колись. Але зараз, поки що, це успіх", - вважає Соколовський.
Водночас експерт упевнений, що на статус України як транзитної держави "Північний потік" не сильно вплине, тому що він розрахований на іншу ресурсну базу. Зокрема, на ту базу, яка повинна була бути розроблена - це Штокманівське і сусідні родовища, з яких газ економічно не зовсім вигідно качати через Україну. "Але в найближчій перспективі, оскільки названі російські родовища не встигли розробити, то, очевидно, буде перерозподіл потоків на території Росії, і з України буде частково потоки знято, напевно, і з Польщі теж, і все буде направлено на логічне наповнення "Північного потоку". Справа в тому, що в проекті "Північний потік" багато компаній будуть стимулювати російську сторону заповнювати трубу, щоб відбити свої гроші. І тому на деякий час, ще раз повторюю, поки не будуть розроблені ось ці північні родовища, Україна, звичайно, буде в збитку. Але багато експертів оцінюють, що через кілька років споживання газу в Європі все ж зросте. Тому, я вважаю, якщо будуть розроблені ті родовища, які я назвав, то Україна не сильно постраждає", - підсумував експерт.
З думкою колеги про те, що Україна не втратить своїх позицій газотранспортної держави, згоден і екс-міністр палива та енергетики України Юрій Продан. "Поки що ні. Це у випадку, якщо Росія відмовиться взагалі транспортувати, тобто, не взагалі, а якусь частину просто переведе з труби української на трубу по "Північному потоку". Хоча виникає питання економіки такого транспортування. З запуском "Північного потоку" Україна залишається країною, яка забезпечує транзит газу до Європи, але в Росії з'являється ще один, крім Білорусі, шлях доставки енергоносіїв до Європи", - зазначив він.
При цьому, зазначив Продан, все залежить від того, яку кількість газу потребуватиме Європа. Він нагадав, що Німеччина відмовилася від будівництва та розвитку атомної енергетики, і, звичайно, основне заміщення атомної енергетики буде здійснюватися через газ. "Тому можливе зростання, і, наскільки мені відомо, про це говорить і російська сторона, що буде зростати споживання газу Європою і суттєве зменшення на 2012 рік не передбачається - немає інформації", - заявив експерт, додавши, що доцільність "Північного потоку" для Європи може аргументувати тільки сам Євросоюз.
"Треба запитати ЄС, тому що ЄС підтримав будівництво "Північного потоку", незважаючи на його дорожнечу і всі ті проблеми екологічні, які виникали. Але це вже домовленості з Росією - яким чином домовлявся ЄС про будівництво такого потоку, тому що було б абсолютно логічно розбудовувати українську ГТС. Свого часу був створений газотранспортний консорціум, але з російської сторони він не був підтриманий, і залишилося все на рівні початку проектування певних ділянок, які розширюють можливості української ГТС", - висловив жаль з цього приводу Продан.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас