Експерти: Чи варто ставати заручниками цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Чи варто ставати заручниками цін на нафту

Енергетика
363
Чи варто ставати заручниками цін на нафту? Чи треба робити ставку на Схід з його імперськими амбіціями? Чи підуть на користь ідеї, скопійовані на Заході? На ці та інші запитання намагалися відповісти учасники круглого столу "Інтеграційний вектор України: захід-схід", який відбувся в Національному технічному університеті "Київський політехнічний інститут".
Проблема двох векторів розділила учасників на три табори. Аргументом екс-секретаря КМУ Віктора Лисицького на користь східного вектора була названа спорідненість економік пострадянського простору. Тут варто врахувати і роками відпрацьовану взаємодію країн СНД, і великі перспективи Росії, яка завдяки сировинному укладу економіки постраждала від кризи набагато менше, ніж США і Європа.
Єдиним фронтом з ним виступив голова комісії з питань реформування Мінекономіки України Валерій Мунтіян. Він є прихильником ідеї про новий світовий порядок: світ з центром у Євразії. Оскільки ресурси і майбутнє у Китаю, СНД, і Росії, то, отже і наш шлях - на Схід.
Протилежної точки зору дотримується Ерік Найман, Партнер компанії Capital Times. Експерт заперечив, що є й більш прийнятні варіанти, ніж Росія. Звичайно ж, жоден бізнес не може зрівнятися з нафто- і газовидобутком. Якщо Україна не буде розвивати себе, вона може стати сировинним придатком для інших країн. Причиною погіршення ситуації в Україні стало байдуже ставлення до виробництва. Ажіотаж на ринку нерухомості акумулював всі потоки інвестицій, позбавивши промисловість фінансових потоків, - впевнений експерт.
Сумнівається в доцільності розширення митних кордонів нашої країни і завідувач кафедрою європейської інтеграції КНЕУ ім. Вадима Гетьмана Віктор Чужиков. При зближенні з Росією неминучий вступ до митного союзу. "Хіба ми можемо довіряти казахським митникам так само, як і нашим? Цілком можливо, що надалі замаячить і союз з Китаєм, а це означає кінець всьому" - підкреслив він.
Голова Правління Банку Кіпру Владислав Байрака вказав на короткостроковий характер вирішення поточних проблем. Як приклад було наведено вибір російського рубля для розрахунків за газ. Це, на його думку, ставить Україну в боргову залежність від Москви. Серед внутрішніх проблем були названі штучне утримання гривні і невизначеність у відносинах з ЄС.
Чужиков і Байрака визнали наявність в Європі непростої ситуації, але разом з тим погодилися з важливістю західного вектора.
Куди б не рухалася наша країна, необхідно розвивати власну економіку. У цьому одностайні були всі учасники експерти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас