Банки ЄС почали займати в ЄЦБ рекордні суми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки ЄС почали займати в ЄЦБ рекордні суми

Валюта
859
Через побоювання перед кризою в зоні євро фінансові інститути перестали позичати гроші один одному і все частіше звертаються за допомогою до Європейського центробанку (ЄЦБ). Як повідомив ЄЦБ, цього тижня 178 європейських банків позичили у нього 247 млрд євро строком на сім днів - рекордну суму за два з половиною роки. Примітно, що тижнем раніше за кредитом до ЄЦБ прийшов тільки 161 фінансовий інститут.
Ключовими постачальниками ліквідності на європейському ринку є американські фонди. Однак вони останнім часом різко знизили активність через побоювання щодо фінансового здоров'я таких країн, як Італія та Іспанія.
За даними рейтингового агентства Fitch, десять провідних американських фондів грошового ринку надали банкам Старого Світу в кінці жовтня 224 млрд дол. (167,7 млрд євро), що на 42% менше, ніж наприкінці травня. Таким чином, на інвестиції в європейські банки припадає лише 35% із загальних коштів під управлінням фондів. Це найменша сума за останні п'ять років, відколи Fitch веде подібну статистику.
Найменше американські фонди довіряють французьким банкам. Фінансові інститути із США урізали обсяги кредитування французів на 19% в жовтні в порівнянні з попереднім місяцем і на 69% з травня по жовтень. При цьому були також скорочені строки погашення позик.
В результаті, за даними ЦБ Франції, в жовтні обсяг зайнятого у нього французькими банками капіталу досяг 100,6 млрд євро, тобто зріс порівняно з серпнем (37,4 млрд євро) практично втричі. Різкий стрибок запозичень до 86,7 млрд євро був відзначений у серпні. Таким чином, починаючи з серпня частка французів в обсязі запозичень коштів ЄЦБ всіх банків зони євро збільшилася з 7 до 17%.
Тяжким тягарем для банків Франції обернулася їх активність у кризових країнах Південної Європи, незважаючи на те що останнім часом французькі інститути помітно зменшили частку відповідних держоблігацій на своїх балансах. Як повідомила Handelsblatt, трійка провідних банків Франції вже списала грецькі бонди до 40% їх номінальної вартості. Сильними ризиками загрожує їм зараз ситуація в Італії - на кону гігантські суми. Один лише BNP Paribas має там держоблігацій на 12,2 млрд євро, та ще й італійську "дочку" на додачу.
Втім, навіть банки найстабільніших європейських економік страждають від недовіри заокеанських колег. Так, американські фонди урізали в жовтні фінансування німецьких банків на 16%, а скандинавських - на 14%.
За словами аналітика EIU Джейсона Керейана, скорочення кредитування на міжбанківському ринку є тривожним знаком. Банкам невигідно позичати гроші в ЄЦБ під ставку 1,25%, оскільки ставки на внутрішньому ринку нижчі. "Нинішня недовіра в банківському секторі настільки ж серйозна чи, можливо, навіть серйозніша, ніж під час "кредитних лещат" 2008-2009 років", - сказав експерт.
Фінансистам залишається лише сподіватися на політиків. За словами аналітика CreditSights Саймона Адамсона, ринкам не загрожує "розморожування", поки лідери країн зони євро не приймуть рішення щодо порятунку регіону. Як повідомило Reuters, наступного тижня запланована зустріч глав європейських держав, на якій вони обговорять, як розблокувати кредитування. Не виключено, що вони запропонують ввести механізм держгарантій, щоб забезпечити банкам доступ до фінансування.
Нагадаємо, президент Бундесбанку Йенс Вайдманн закликав 14 листопада покласти кінець міжнародному тиску на ЄЦБ з вимогами грати більш важливу роль у вирішенні проблем боргової кризи єврозони. Інакше, за словами Вайдманна, це може підірвати з таким трудом завойований авторитет ЄЦБ.
Раніше в цьому місяці МаріоДрагі в ході першої прес-конференції в посаді глави ЄЦБ не висловив наміру збільшити програму придбання держоблігацій єврозони, замість того нагадавши, що вона має обмежений характер, як це повідомлялося політикам раніше.
"Загальна картина така, що роль ЄЦБ зараз обмежена і не достатньо велика, щоб банк міг змінити гру. А всі сигнали, які ми отримуємо від ЄЦБ, вказують на те, що банк не збирається серйозно збільшувати обсяг програми викупу облігацій", - вважає Нік Коуніс, економіст з ABN Amro.
При цьому трейдери говорять, що до теперішнього моменту ЄЦБ купив держоблігацій Греції на 45 млрд євро, а паперів Італії і Іспанії - на 115 млрд євро. Загальна сума покупок за програмою викупу проблемних боргів досягла 187 млрд євро.
Нагадаємо, ЄЦБ знову запустив програму купівлі держоблігацій у серпні цього року, щоб стримувати зростання вартості обслуговування держборгу для проблемних країн єврозони. Програма була розпочата в травні 2010 р. у відповідь на боргову кризу в Греції, під час якої інвестори почали масово розпродавати грецькі держпапери. В рамках першого етапу програми ЄЦБ купував папери Греції, Ірландії та Португалії. Однак у серпні ц.р. банк приступив до інтервенцій на ринках держоблігацій Італії і Іспанії - третьої і четвертої економік єврозони, які також почали страждати від недовіри інвесторів.
ЄЦБ не розкриває, облігації яких конкретно країн і в яких обсягах він викуповує. Банк купує держпапери у банків та інших інвесторів, а скуповувати нові випуски, тобто монетизувати борги європейських урядів, він не може. Мета програми SMP - збити прибутковість по європейських держпаперах і стимулювати приватних інвесторів більш активно купувати держборг проблемних країн.
Передбачається, що ЄЦБ незабаром передасть повноваження щодо викупу держпаперів єврозони оновленому Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Поки ж інвестори, як свідчать опитування ділових агентств, чекають від ЄЦБ продовження інтервенцій.
Критики ЄЦБ заявляли, що рішення викуповувати суверенні облігації периферійних країн єврозони виходить за межі мандата центробанку, створеного для підтримки цінової стабільності в Європейському валютному союзі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас