Литва боїться російських АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва боїться російських АЕС

Енергетика
230
Вільнюс не задоволений діалогом з Москвою щодо будівництва АЕС у Калінінградській області і звертає увагу на проблеми безпеки атомних об'єктів в Росії, повідомляє МЗС Литви.
"У листуванні щодо АЕС у Калінінградській області російські установи щоразу надають коротку, невмотивовану інформацію, що під час нормальної експлуатації впливу АЕС на довкілля Литви не буде. Відповіді декларативного характеру, не підтверджені фактичною інформацією і не відповідають на запитання Литви" , - йдеться в заяві міністерства.
Литовські дипломати заявляють про занепокоєння Литви у зв'язку з тим, що в місцевості, де планується будівництво Калінінградської АЕС, у 2004 році стався сильний землетрус, і сподіваються на проведення стрес-тестів.
"Литва буде чекати, коли Росія проведе стрес-тести АЕС у Калінінградській області у відповідності до міжнародних та європейських вимог і надасть їх результати для незалежної оцінки", - відзначає зовнішньополітичне відомство.
У Вільнюсі закликають "Росію зосередитися на безпеці ядерних об'єктів, оскільки, як показує досвід, ядерна безпека в світі залежить не від виданих дозволів, а від ставлення держав до безпеки подібних об'єктів".
"Про те, що Росії не вистачає такого ставлення, свідчать недавні події. Хоча для будівництва другого реактора Ленінградської АЕС і були видані всі необхідні ліцензії, але все ж сталася аварія, коли обрушився головний елемент безпеки АЕС - конструкції захисного ковпака реактора, що будується", - йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас