Експерти: Російська економіка не зможе зберегти темпи зростання, якщо нафта не подорожчає до 200 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Російська економіка не зможе зберегти темпи зростання, якщо нафта не подорожчає до 200 дол.

Енергетика
428
Російська економіка напередодні виборів показала все, на що вона здатна за стабільно високих цін на нафту, і новій владі доведеться потурбуватися про вирішення структурних завдань, якщо вона хоче домогтися більш вражаючих результатів, пише Reuters, посилаючись на економістів та аналітиків.
Агентство відзначає, що на думку фахівців, ВВП РФ буде зростати на 3-4% у найближчі роки, але влада вірить у потенціал зростання на 6-7%.
"Якщо ціни залишаться високими (хоч і стабільними), то 3% - це реалістично. Але 6-7% уявити важко без зростання цін на нафту до $180-200 за барель. Головна проблема Росії, що заважає прискоренню, носить структурний характер. Це залежність від кон'юнктури на сировину, низька ефективність і продуктивність праці і жахливе недоінвестування. Ось з цими проблемами і буде боротися нова адміністрація", - сказала економіст BNP Paribas Юлія Цепляєва.
Експерт дослідного центру Вищої школи економіки Наталя Акіндінова звертає увагу на те, що мінфін РФ не хоче підтримувати зростання.
"Не особливо хоче підтримувати зростання і Мінфін, який чи то вирішив за фактом скоротити бюджетні видатки цього року, чи то ніяк не може забезпечити рівномірність бюджетних видатків - ні до, ні після відставки міністра Олексія Кудріна. Втім, і решта складу уряду зараз, схоже, більше стурбована вирішенням миттєвих проблем, ніж проблемами майбутнього зростання", - вважає експерт.
Прийняття непопулярних рішень відкладається як мінімум до часу після виборів. "Я вважаю, що наступний рік має бути саме роком такого виду роботи, такого виду рішень, коли ми б ще раз подивилися на наші прийняті витратні рішення. У першу чергу, я маю на увазі забезпечення пенсійної системи, що сама добудовується", - сказав у середу на конференції Ведомостей в.о. міністра фінансів Антон Силуанов.
Reuters зазначає, що хвилювання на світових ринках не затьмарили макроекономічну картину жовтня на тлі стабільного рівня цін на нафту і завдяки внутрішньому інвестиційному попиту, що підживлюється державними інвестиціями. Наслідки європейської боргової кризи дістануться новому президентові РФ.
Останній моніторинг перед виборами, опублікований Мінекономрозвитку РФ у середу, показав, що зростання російської економіки в жовтні прискорилося до 5,6%, багато в чому, завдяки сільському господарству. За підсумками року влада та аналітики прогнозують зростання ВВП на 4,1-4,2%.
"У нас поки немає підстав вважати, що прискорення зростання, зафіксоване в третьому кварталі, є стійким. Занадто сильно воно зав'язане на окремі об'єкти і галузі, занадто ненадійна ситуація в промисловості, де темпи зростання почали сповільнюватися, надто очевидний тривалий відтік капіталу з Росії", - вважає Акіндінова.
Головним "успіхом" поточного року Мінекономрозвитку назвало "боротьбу з інфляцією", яка в 2011 році має всі шанси скласти історичний мінімум 6,5-7,0%.
Експерти та чиновники пророкують, що боргова криза, що бушує в Європі, дійде і до російської економіки, яка виявиться обмеженою у зовнішніх ресурсах фінансування і втратить експортну виручку.
"Макростатистика жовтня показує, що погіршення зовнішньої кон'юнктури поки не стало серйозною загрозою динаміці внутрішнього попиту, але пов'язані з цим ризики подорожчання кредитних ресурсів та ослаблення рубля можуть у найближчій перспективі призвести до уповільнення ключових реальних індикаторів", - сказала Марія Помельнікова з Райффайзенбанку.
Росія повною мірою відчує скорочення зовнішнього попиту в першому кварталі 2012 року, вважає Сергій Каралихін з ТКБ Капіталу.
"Я на найближче майбутнє не бачу якихось погіршень для російської економіки з боку зовнішнього шоку, але криза буде довгою і розраховувати на повернення моделі зростання, яка була в перше десятиліття цього століття, гадаю не варто, зростання буде скромнішим, інфляція буде меншою", - вважає заступник голови ЦБР Сергій Швецов.
Нагадаємо, вибори в Державну думу РФ пройдуть 4 грудня, а президентські - заплановані на 4 березня. Опитування громадської думки показують, що найбільше число місць в парламенті займе правляча партія Єдина Росія. Подолати прохідний бар'єр мають шанси КПРФ, ЛДПР і Справедлива Росія, що знаходяться в помірній опозиції.
Уряд роздав трильйонні передвиборчі обіцянки, спрямовані на модернізацію, переозброєння армії, підвищення доходів поліцейських, військових, бюджетників і пенсіонерів, але відправив в довгий ящик вирішення структурних проблем.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас