ОПЕК може знизити квоти на видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК може знизити квоти на видобуток нафти

Енергетика
195
Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) може вперше з 2008 року знизити квоти на видобуток. Таке рішення ОПЕК може прийняти на нараді у Відні, яка відбудеться 14 грудня, передає Reuters з посиланням на міністра нафтової промисловості Іраку Абдул-Каріма Луаібі. За словами міністра, причиною перегляду може стати зниження темпів зростання світового споживання нафти, яке прогнозується наступного року.
Згідно з листопадовим прогнозом ОПЕК, в 2012 році світовий попит на нафту зросте всього на 1,2 млн бар. на добу і досягне 89,0 млн бар. на добу. При цьому найбільший спад припаде на другий квартал 2012 року, коли споживання нафти світовою економікою впаде до 87,4 млн бар. на добу. Цього року ОПЕК вже почала знижувати обсяги видобутку: формально не змінюючи квот, члени картелю у вересні зменшили обсяг видобутої нафти на 170 тис. бар. на добу в порівнянні з серпнем.
Втім, не всі члени картелю можуть підтримати скорочення квот. Проти такого рішення швидше за все виступлять країни Перської затоки, зокрема Саудівська Аравія, яка на зустрічі ОПЕК в червні цього року безуспішно намагалася протиснути підвищення квот. Тоді робочий варіант передбачав їх збільшення на 1 млн бар. на добу з можливістю додаткового підвищення на 500 тис. бар. на добу через три місяці. Однак опонентам Саудівської Аравії на чолі з Іраном вдалося заблокувати цю ініціативу. Проти підвищення квот тоді категорично виступили також Алжир і Венесуела, які на нараді можуть разом з Іраном підтримати рішення про скорочення обсягів видобутку.
Востаннє квоти на видобуток картелю знижувалися в грудні 2008 року. Тоді країни - члени ОПЕК прийняли рішення про скорочення квот на 4,2 млн бар. на добу в порівнянні з вереснем 2008 року. Відтоді рівень квоти залишається незмінним і становить 24,84 млн бар. на добу.
На думку аналітика "Велес Капіталу" Василя Тануркова, в даний час в перегляді квот ОПЕК немає особливої необхідності. "Зараз ціни на нафту залишаються на високому рівні, при цьому нафтові ціни, закладені в бюджети країн - членів ОПЕК, нижчі від поточних котирувань", - пояснює аналітик. На думку Тануркова, перегляд квот буде можливим лише в тому випадку, якщо ціни на нафту впадуть нижче 100 дол. за барель. "Ціна 80 дол. за барель - це той рівень, при якому ОПЕК може дійсно прийняти рішення про зниження квот. Водночас подібна заява міністра нафтової промисловості Іраку надає психологічну підтримку цінам на нафту", - підсумовує експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас