Деталі уточнюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деталі уточнюють

Енергетика
719
Вчора глава держави Віктор Янукович на зустрічі зі своєю литовською колегою Далею Грібаускайте заявив, що переговорний процес з Росією щодо поставок і транзиту газу ще "далеко не завершений", хоча "з двох сторін є рух назустріч".
Заява Віктора Януковича про переговори з Росією, озвучена ним кілька днів тому в Одесі, була більш оптимістичною. "Ми підійшли дуже близько до вирішення цього питання. Але ще остаточно цей процес не завершений, він триває щодня... Ще трошки потрібно часу", - сказав він.
Про те, що в поточному місяці газові переговори будуть завершені, раніше заявляв прем'єр Микола Азаров. Тому, за його словами, Україна розраховує заплатити за російський газ, поставлений в листопаді, за новою, більш низькою ціною. "За листопад, я думаю, ми будемо платити за новою ціною і на нових умовах... Судячи з того, як вони зараз проходять, то вже, скажімо, я бачу, що близький фініш, бо вже обговорюється питання такого плану, яке вже не стосується, наприклад, ціни, умов. Вже пройшли через це", - сказав прем'єр.
Проте уточнювати деталі нових умов співпраці "Газпрому" і "Нафтогазу" він не став. А міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко звертав увагу, що Україна і Росія вже перейшли до технічного оформлення газових домовленостей.
Основні умови яких були закладені під час вересневої зустрічі Віктора Януковича, Дмитра Медведєва і Володимира Путіна в підмосковній резиденції російського президента.
На початку минулого тижня в уряді та Адміністрації президента неофіційно підтверджували, що основні параметри газових контрактів Москва і Київ вже погодили. Зокрема, співрозмовник в АП серед деталей нових умов газового співробітництва назвав такі: вартість газу на рівні $220-230 за 1 тис. куб. м (притому що обговорюваний діапазон цін на переговорах був $150-270 за 1 тис. куб. м); оплата газових поставок і можливість кредитування в рублях.
Крім того, за словами джерела, нові угоди також передбачають можливість надання преференцій для російських інвесторів у разі їх участі в приватизації підприємств в Україні.
Незважаючи на прогрес, що намітився раніше, експерти не відкидають, що анонсовані Києвом нові домовленості з Росією щодо ціни на газ можуть відбутися ближче до Нового року, оскільки підстав для поспіху у "Газпрому" немає, і для російського монополіста дана ситуація - це ще один шанс домогтися додаткових поступок від України.
З урахуванням ринкової ситуації і можливих преференцій, експерти також вважають справедливою вартість російського газу для України в $220-230 за 1 тис. куб. м.
Те, що нинішня вартість російського газу для України економічно необґрунтована, по суті, вчора визнав і глава "Газпрому" Олексій Міллер.
За його словами, "Газпром" очікує незначного зниження цін для європейських споживачів в I кварталі 2012 Притому що зараз європейські споживачі платять в середньому $446 за 1 тис. куб. м. У консалтинговій компанії East European Gas Analysis звернули увагу, що в IV кварталі 2011 р. вартість газу для України ($446 за 1 тис. куб. м) вже стала вище звичайної ціни для Німеччини ($436 за 1 тис. куб. м). Хоча витрати на транспортування російського газу в Україну значно нижчі, ніж у Німеччину.
За укладеним у січні 2009 р. російсько-українським контрактом до 2020 р. ціна російського газу повинна розраховуватися за формулою, яка враховує зміни цін на мазут і газойль при базовій вартості $450 за 1 тис. куб. м.
В даний час для України вже діє знижка в розмірі 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше $100 за 1 тис. куб. м. Механізм її надання - скасування Росією мита для поставок газу в Україну. Домовленість про це була досягнута в квітні 2010 р. одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 р. на 25 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас