Український ринок акцій у понеділок обвалився на побоюваннях бюджетної кризи в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій у понеділок обвалився на побоюваннях бюджетної кризи в США

Фондовий ринок
135
Українські фондові індекси в понеділок продемонстрували обвальне падіння: інвестори побоюються, що Конгрес США не зможе досягти угоди з питання скорочення дефіциту бюджету країни, тим самим спровокувавши шок на ринках. Індекс "Української біржі" (УБ) за підсумками торгової сесії знизився на 6,02% - до 1479 пунктів, індекс ПФТС - на 4,4%, до 579,25 пункту.
Обсяг торгів на УБ склав 82 млн грн, на ПФТС - 618,1 млн грн.
Торги на УБ завершилися обвалом по всіх акціях "індексного кошика": сильніше інших просіли папери Ясинівського коксохімзаводу (-12,4%), концерну "Стирол" (-11,78%), Єнакіївського метзаводу (-11,81% ) і Укрсоцбанку (-10,16%).
На ПФТС аналогічна ситуація: Укрсоцбанк (-11,97%), концерн "Стирол" (-9,44%), Ясиновський коксохімічний завод (-9,19%).
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, тон динаміці торгів, зокрема, задавали новини з Європи: агентство Moody's повідомило, що може змінити "стабільний" прогноз щодо кредитного рейтингу Франції "ААА" на "негативний" у найближчі місяці.
Аналітик інвесткомпанії "ІФГ Капітал" Олексій Сидоров також відзначив негативний вплив європейських новин: незважаючи на зміну влади в Іспанії і намір нової політичної сили реалізувати жорсткі заходи бюджетної економії, прибутковість суверенних боргів продовжила зростати.
За словами експерта, на руку "ведмедям" було також зниження Бундесбанком прогнозу щодо зростання ВВП Німеччини в 2012 році до 0,5-1,0% і чергову заява представника ЄЦБ про відмову збільшити інтервенції на борговому ринку.
Як зазначив начальник інвестиційно-аналітичного відділу інтернет-брокера iTrader Ігор Сабадаха, неприємний сюрприз інвесторам піднесла і грецька опозиція, яка відмовилася підписувати гарантії за кредитними угоди з Єврокомісією, ЄЦБ і МВФ, в результаті чого країна може не отримати черговий транш допомоги.
"Якщо уряд Греції не отримає допомогу з боку Євросоюзу і МВФ, то вже в середині грудня країна може оголосити дефолт", - припустив експерт.
Іванишин прогнозує, що у вівторок варто очікувати продовження негативної тенденції на українському ринку.
За словами Сабадахи, однією з ключових подій вівторка буде публікація другого релізу попередніх даних щодо динаміки ВВП США в третьому кварталі, зростання якого, за прогнозами аналітиків, складе 2,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас