Ъ: South Stream розвернуть на Париж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: South Stream розвернуть на Париж

Енергетика
653
На тлі зростання тиску на бізнес "Газпрому" в Європі Росія шукає в ЄС сильних лобістів. Слідом за Німеччиною, яка допомогла реалізувати проект газопроводу Nord Stream, новим союзником може стати Франція. Москва попросила Париж підтримати газопровід South Stream, одночасно пообіцявши французьким компаніям нові контракти в енергетиці та транспорті. Але больова точка газового конфлікту незабаром може вийти за межі ЄС. У п'ятницю Туреччина і Азербайджан домовилися поставляти газ в Європу в обхід Росії.
У п'ятницю прем'єр Росії Володимир Путін і його французький колега Франсуа Фійон провели засідання комісії двостороннього співробітництва. За підсумками зустрічі було підписано протокол, до якого, зокрема, увійшло прохання Росії до Франції підтримати проект газопроводу South Stream (у французької EdF в ньому 15%) і добитися для нього статусу транс'європейської мережі (TEN). Також до протоколу ввійшло загальне побажання Росії про те, щоб Франція сприяла будь-яким новим російським проектам експорту газу в Європу. Франсуа Фійон з порога запевнив Володимира Путіна, що зробить все можливе. "На міжнародній арені дуже багато порожніх розмов, різних обговорень, які нічим не закінчуються, але про наші відносини цього якраз не скажеш", - сказав він.
Включаючи подібні умови в протокол, Москва прагне отримати другого, слідом за Німеччиною, союзника в Європі. Міненерго і "Газпром" давно (і безуспішно) домагаються від Єврокомісії змін умов Третього енергопакету (низки директив ЄС, розділяють видобуток, транспортування і збут енергоресурсів у Європі), а також надання газопроводу South Stream статусу TEN. Перше загрожує "Газпрому" втратою доступу до вже наявної газової інфраструктури в ЄС, а відсутність статусу TEN у South Stream позбавляє проект сенсу (до газопроводу буде мати доступ не тільки "Газпром", а й інші постачальники газу, і інвестиції в його будівництво не окупляться).
Після обшуків, які представники Єврокомісії провели в офісах "Газпрому" в ЄС, тему тиску на російський газовий бізнес в ЄС Москва порушує постійно. Досі Третій енергопакет критикувала лише німецький канцлер Ангела Меркель - на запуску газопроводу Nord Stream. Франсуа Фійон тоді подібних висловлювань не робив.
Проте тепер у нього з'явилися нові підстави для підтримки Росії. Франція і так вже отримала дорогий контракт на вертольотоносці Mistral і можливість придбати контрольний пакет АвтоВАЗу. У п'ятницю до них додалися додаткові контракти для концерну Alstom, перспектива отримання податкових пільг для освоєння "Штокмана", можливість для Total збільшити свій пакет в НОВАТЕК. Франція може взяти участь у добудові Балтійської АЕС і будівництві швидкісної залізничної гілки Москва-Петербург.
Але головну проблему в газових відносинах з ЄС російська сторона не афішує, запевняють джерела "видання". Мова йде про проект південного газового коридору. Ця ідея ЄС, центральним елементом якої є будівництво газопроводу Nabucco (конкурента South Stream), до останнього часу не сприймалася Москвою серйозно через відсутність ресурсної бази. Але Туреччина, яка у вересні відмовилася продовжувати контракт з "Газпромом" на 6 млрд кубометрів газу на рік, домовилася про нові ціни на газ з Азербайджаном, а в п'ятницю сторони взагалі заявили, що готові будувати новий газопровід з Азербайджану через Туреччину до Європи потужністю 16 -17 млрд кубометрів газу на рік і вартістю $5-6 млрд.
Газопровід, як і Nord Stream, зайде в Європу через Болгарію, ресурсною базою для нього має стати друга черга родовища Шах-Деніз в Азербайджані, поставки планується почати в 2017 році (на два роки пізніше South Stream). Чи підтримає Єврокомісія проект, поки невідомо. Однак ініціатива одразу ж знайшла підтримку США - представник держдепу з енергетики Річард Морнінгстар вже заявив, що США підтримає "будь-який проект південного коридору", будь то Nabucco чи ні.
Що з цим робити РФ, "поки абсолютно незрозуміло", говорять джерела "Ъ" в російському уряді. Єдина ініціатива на противагу південному коридору - форум Прикаспійських держав, намічений на кінець року для обговорення правового статусу Каспію. Зараз же, зазначає один із співрозмовників, сподіватися можна лише на те, що заяви Туреччини та Азербайджану виявляться блефом або спробою тиску на "Газпром", щоб змусити монополію викуповувати весь вільний азербайджанський газ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас