МЗС Туркменії образився на "Газпром" за "неповажну" заяву про вигадані запаси газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС Туркменії образився на "Газпром" за "неповажну" заяву про вигадані запаси газу

Енергетика
507
Висловлювання заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва про запаси природного газу в Туркменії є "некоректними" і "випадом" стосовно проведеної Ашхабадом "незалежної енергетичної політики", йдеться в офіційній заяві МЗС республіки.
"19 листопада 2011 р. телеканал "Росія" показав інтерв'ю із заступником голови правління "Газпрому" Олександром Медведєвим, який фактично поставив під сумнів офіційні повідомлення про запаси природного газу в Туркменії. Подібні висловлювання з боку представника "Газпрому" є дуже некоректними і носять неповажний характер стосовно партнерів по співпраці в енергетичній сфері", - відзначає МЗС Туркменії.
"Туркменія, ґрунтуючись на своїх національних інтересах, і далі буде здійснювати співробітництво в галузі енергетики з усіма зацікавленими сторонами на принципах взаємної поваги, рівноправного партнерства та диверсифікації маршрутів виведення своїх енергоносіїв на світові ринки", - йдеться в заяві, текст якої наводить ИТАР-ТАСС.
Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв у п'ятницю дав зрозуміти, що в російському газовому монополісті не вірять, що в Туркменії виявлені нові гігантські родовища.
Він нагадав, що в "Газпромі" добре знайомі з даними геологорозвідки радянського часу, коли була закладена база газової галузі Туркменії.
У 2004 році "Газпром" зобов'язався розширити газотранспортну систему "Середня Азія - Центр" за умови проведення Туркменією незалежного аудиту запасів. Аудит був проведений, але не наданий "Газпрому". У 2008 році Ашхабад заявив, що консультант Gaffney, Cline Associates оцінив запаси на родовищах Південний Елотен - Осман і Яшлар від 4 трлн кубометрів (доведені) до 14 трлн кубометрів (можливі). У 2011 році оцінка родовищ Південний Елотен - Осман, Мінара і Яшлар зросла до 26 трлн кубометрів газу. Відштовхуючись від цих даних, Ашхабад оцінив свої сумарні ресурси в 71,21 млрд тонн умовного палива.
"Мені здається, що підстав для таких заяв немає. З урахуванням того, що реального аудиту та звіту про його проведення, як не було, так і немає. Звичайно, газ у Туркменії є. Але нові родовища непрості, потребують складних технологій видобутку", - сказав Медведєв в інтерв'ю телеканалу "Росія".
"Питання енергетики завжди пов'язані з політикою. Але одна справа - політика, а інша справа - політиканство", - зауважив менеджер "Газпрому".
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас