ВР ухвалила в першому читанні законопроект, що дозволяє "Нафтогазу" обмежувати споживання газу підприємствам-боржникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР ухвалила в першому читанні законопроект, що дозволяє "Нафтогазу" обмежувати споживання газу підприємствам-боржникам

Енергетика
691
Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні законопроект №9374 від 1 листопада 2011 р., ініційований Кабінетом міністрів України, про внесення змін до закону України "Про теплопостачання" (щодо використання технологічного мінімуму природного газу). За ухвалення відповідного рішення проголосували 242 народні депутати з мінімально необхідних 226.
Нагадаємо, раніше у ВР був зареєстрований законопроект №9374 від 1 листопада 2011 р., ініційований Кабінетом міністрів України, про внесення змін до закону України "Про теплопостачання" (щодо використання технологічного мінімуму природного газу). Текст відповідного законопроекту був опублікований на сайті ВР.
Як вказано в пояснювальній записці до законопроекту, оскільки відповідальність за закупівлю газу та безперебійне газопостачання споживачів України несе НАК "Нафтогаз України", НКРЕ має бути солідарна з Компанією, або той суб'єкт, який відповідає за постачання природного газу і розрахунки за нього, повинен управляти фінансовими потоками.
Крім того, відповідно до закону України "Про теплопостачання" одним із принципів, на яких базується державна політика у сфері теплопостачання, є заборона відключення в опалювальний період об'єктів теплопостачання від систем енерго-, газо-, водопостачання як об'єктів життєзабезпечення і стратегічного призначення.
З метою недопущення фінансових збитків НАК "Нафтогаз України", на думку авторів законопроекту, необхідно внести такі зміни до закону "Про теплопостачання": зобов'язати споживача теплової енергії здійснювати оплату теплопостачальній організації виключно на поточні рахунки із спеціальним режимом використання та ввести термін "технологічний мінімум споживання природного газу".
Також пропонується надати право обмежити споживання природного газу його споживачам до технологічного мінімуму споживання у разі несплати або внесення не в повному обсязі плати за спожитий природний газ та послуги з його транспортування.
Зазначимо, 2 листопада ц.р. Президент України Віктор Янукович на розширеному засіданні уряду заявив про те, що на сьогоднішній день збитки НАК "Нафтогаз України" становлять близько 20 млрд грн.
"Сьогодні у нас незбалансований "Нафтогаз України", який має збитки близько 20 млрд грн", - сказав Президент.
Нагадаємо, МВФ вимагає від України підвищити тарифи на газ для населення, щоб знизити збитковість "Нафтогазу". Це є умовою видачі Україні чергового траншу кредиту.
Раніше Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку повідомляла, що чистий прибуток НАК "Нафтогаз України" в I півріччі 2011 р. склав 490 млн 88 тис. грн проти збитку у розмірі 866 млн 712 тис. грн роком раніше. Виручка від реалізації продукції у звітному періоді зросла на 28,9% - до 67 млрд 620 млн 530 тис. грн. Валовий прибуток склав 5 млрд 110 млн 041 тис. грн проти валових збитків у розмірі 619 млн 496 тис. грн в січні-червні 2010 р. Собівартість реалізації продукції зросла на 15% - до 52 млрд 132 млн 059 тис. грн.
Нагадаємо, чистий збиток НАК "Нафтогаз України" за 2010 р. склав 21 млрд 431 млн 345 тис. грн проти прибутку роком раніше.
У жовтні 2011 р. НАК "Нафтогаз України" перерахувала ВАТ "Газпром" близько 867 млн дол. за поставку природного газу в попередньому місяці. В цілому, за даними прем'єр-міністра України Миколи Азарова, Україна в 2011 р. сплатила близько 70 млрд грн за газ.
НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам.
2 вересня Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідовано. Того ж дня Янукович доручив Азарову почати реформування компанії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас