Нафтогаз ділиться видобутком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз ділиться видобутком

Енергетика
395
Учора Верховна рада 298 голосами прийняла в цілому законопроект N9357 "Про внесення змін до закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо вдосконалення механізму укладення угод про розподіл продукції)" народного депутата Юрія Каракая. Даним законопроектом дозволяється укладати договори про спільний розподіл продукції між іноземними інвесторами та державними компаніями або їх "дочками". У пояснювальній записці до документа сказано, що це необхідно "для залучення інвесторів до розробки нафтогазового шельфу Чорного моря". Саме спільні угоди про розподіл продукції дозволили державним Turkish Petroleum і бразильській Petrobras укласти угоди з ExxonMobil і Chevron.
Зараз "Нафтогаз" працює з інвесторами на підставі угод про спільну діяльність, а не про розподіл продукції. "Різниця полягає в тому, що зараз ліцензіат, тобто НАК, повинен добути вуглеводні, продати їх і після цього поділитися прибутком (якщо він, звичайно, буде) з Shell або іншою компанією, з якою укладено договір, - пояснює аналітик UPECO Олександр Сіренко. - Це вкрай незрозуміла для західних компаній схема. Вони звикли працювати наступним чином: все, що спільно видобули, відразу ж ділити в натуральному вираженні відповідно до часток, прописаних в угоді про розподіл продукції".
Учасники ринку позитивно оцінюють прийняття законопроекту. "Нинішня система роботи навряд чи дозволить залучити великих інвесторів. Справа в тому, що державні компанії змушені продавати газ населенню за фіксованими цінами. Прибутку залишається мало, і партнерів, а саме міжнародний нафтобізнес, це не влаштовує", - заявили в прес-службі ВАТ "Лукойл "(Москва). А джерело в "Укрнафті" нагадало, що "Нафтогаз" ще в 2005 році уклав договір про спільну діяльність з Shell, яка до цих пір, всупереч своїм обіцянкам інвестувати в розвідку нафти і газу $100 млн, вклала лише $1 млн. "Це наслідок нинішніх договорів про спільну діяльність, - говорить співрозмовник. - Нафтовики не поспішають вкладати гроші за таких умов".
Нагадаємо, що на початку вересня Shell і "Укргазвидобування" підписали оновлений договір про спільну діяльність з пошуку і видобутку вуглеводнів у Дніпровсько-Донецькому басейні. Роботи проводитимуться на шести ліцензійних ділянках: Шебелинській, Західно-Шебелинській, Павловсько-Світловській, Мелеховській, Герсеванівській і Ново-Мечебіловській. А наприкінці цього ж місяця "Нафтогаз" підписав з американською ExxonMobil, італійською Eni і французькою Total угоди про спільну розвідку і видобуток нафти і газу. У Міненерго розраховують, що загальний обсяг інвестицій ExxonMobil, Eni і Total в усі проекти на першому етапі досягне $1 млрд, що дозволить за п'ять років - з 2012 по 2017 роки - наростити на 9 млрд кубометрів видобуток газу.
Головний інвестстратег ІГ БКС Максим Шеїн відзначає, що раніше укладені договори про розподіл продукції дозволили Азербайджану залучити великі нафтові компанії на свою частину Каспійського моря. "Там спільно з державною SOCAR було створено безліч консорціумів на таких самих умовах, які зараз дозволили в Україні, - говорить Шеїн. - Туркменія ж, яка працювала за аналогічною схемою з Україною, досі не залучила жодного великого інвестора на шельф".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас