УКБС: "Нормативні документи податкової служби нівелюють банківську таємницю" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: "Нормативні документи податкової служби нівелюють банківську таємницю"

Кредит&Депозит
1010
Національний банк України підтримав пропозицію Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) щодо необхідності вдосконалення нормативно-правових документів Державної податкової служби України (наказ ДПАУ від 24 .12. 2010 № 1020).
Про це йдеться в повідомленні УКБС.
Згідно з цим наказом банки повинні подавати податковим органам інформацію про відсотки, що нараховуються на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізосіб здійснюються соцвиплати. Однак, на сьогоднішні ознаки таких рахунків не визначено.
УКБС зазначив, що на поточних рахунках фізосіб обліковуються не тільки кошти, пов'язані із соціальними виплатами, а й власні кошти клієнтів, зараховані безготівково чи внесені на поточний рахунок через касу банку готівкою. Внаслідок цього банк не має можливості визначити суму відсотків, яка нарахована саме на залишки коштів, що належать до соцвиплат.
Крім того, експерти Асоціації зауважили, що статтями 60-62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" не передбачено інформування банками Державної податкової служби України про доходи клієнтів, які нараховані у вигляді відсотків на кожний поточний банківський рахунок, оскільки це суперечить положенню про банківську таємницю.
"Підтримка НБУ позиції УКБС свідчить про необхідність подальшого законодавчого врегулювання цього питання, тому наше об’єднання ініціюватиме внесення змін до наказу ДПСУ щодо виключення персоніфікованої звітності про суму відсотків, що нараховані клієнтам на соціальні виплати, – зазначила Генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. – Разом з тим, такі доходи взагалі не включаються до оподатковуваного доходу фізосіб, тому податкова не має підстав для отримання інформації про це".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас