Туркменія до 2030 р. має намір збільшити експорт газу до 180 млрд куб. м на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія до 2030 р. має намір збільшити експорт газу до 180 млрд куб. м на рік

Енергетика
170
Керівники туркменського ПЕК запросили закордонних партнерів до співпраці в реалізації низки спільних проектів у стратегічній нафтогазовій сфері.
Як було відзначено в доповідях, які прозвучали в рамках 16-ї міжнародної наукової конференції "Розвиток нафтогазової промисловості Туркменістану за 20 років незалежності і перспективи міжнародного співробітництва", відповідно до Національної програми соціально-економічного розвитку Туркменістану, до 2030 року обсяги видобутку газу в країні будуть збільшені до 230 млрд кубометрів, нафти - до 67 млн тонн на рік. За неповні 20 років експорт "блакитного палива" планується збільшити до 180 млрд кубометрів на рік.
Як зазначалося, найважливішими аспектами енергетичної стратегії Туркменістану є комплексна модернізація та технічне переозброєння підприємств ПЕК, зміцнення сировинної бази галузі, в тому числі - за рахунок прискореного промислового освоєння нових родовищ, відкритих за останні 20 років у басейні Амудар'ї, Центральних Каракумах, на морському шельфі та у прибережній зоні Каспію. Так, тільки на нещодавно відкритому родовищі Південний Елотен-Осман, запаси якого оцінюються за останніми даними у 26,2 трлн кубометрів газу, планується щорічно видобувати від 10 до 30 млрд кубометрів "блакитного палива".
Пріоритетом енергетичної політики Туркменістану виступає і створення багатоваріантної системи поставок енергоносіїв на світові ринки. Сьогодні Туркменістан, що експортує газ до Ірану, Китай і Росію, активно опрацьовує питання про створення альтернативних експортних напрямків експорту туркменського газу. Зокрема, помітно просунулася робота щодо проекту будівництва Трансафганського газопроводу (Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія (ТАПІ), на стадії обговорення - проект Транскаспійського трубопроводу.
Можливість поставок туркменського газу до Європи стала однією з головних тем, обговорених під час дводенного форуму, що завершився сьогодні. Як відзначали представники Євросоюзу, ЄС готовий запропонувати Туркменістану інтегрований комплексний ринок, передбачуваний і заснований на неухильному дотриманні відповідних правових норм, домовленостей і умов контрактів, повазі та балансі інтересів сторін. У цьому зв'язку важливим кроком у переговорному процесі був названий перший офіційний візит до Туркменістану Голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, що відбувся у січні цього року. Як зазначалося, що переговори в Ашхабаді підтвердили, що Туркменістан і країни Європейського Союзу бачать один в одному стратегічних партнерів, налаштовані на поглиблення і розширення діалогу як в енергетичній, так і інших сферах.
Ще один перспективний напрям подальшого розвитку туркменського ПЕК - освоєння вуглеводневих ресурсів туркменського сектора Каспійського моря, де сьогодні визначені понад 30 ліцензійних блоків. На умовах договірного розподілу продукції на шельфі Каспію вже працюють декілька міжнародних компаній, серед яких - малайзійська "Petronas", британсько-арабська "Dragon Oil", німецька "RWE", російська "Ітера" (РТС: ITER) та інші.
У рамках форуму представники BP, Shell, Китайської національної нафтогазової корпорації (CNPC), RWE, Тotal, Chevron, Petronas, Dragon Oil, ExxonMobil, Eni та інші поділилися накопиченим досвідом роботи в Туркменістані і поділилися своїми планами на перспективу, підкресливши виняткову перспективність туркменського ринку з урахуванням сприятливого інвестиційного клімату для зарубіжного бізнесу і колосального ресурсного потенціалу.
Як вже повідомлялося, в даний час експерти оцінюють загальні геологічні запаси Туркменістану в 71,21 млрд тонн умовного палива, з яких 53,01 млрд тонн - ресурсні запаси сухопутних родовищ, а 18,2 млрд тонн - морських. Доведені запаси газу станом на 1 жовтня 2011 року становлять 25,213 трлн кубометрів.
Раніше сумарний енергетичний потенціал Туркменістану оцінювався в 45,44 млрд тонн умовного палива.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас