Янукович: Передчасно говорити про конкретну ціну на російський газ для України до завершення переговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Передчасно говорити про конкретну ціну на російський газ для України до завершення переговорів

Енергетика
313
Говорити про зміну ціни на російський газ для України до закінчення переговорів передчасно, вважає президент України Віктор Янукович.
"Сьогодні ще передчасно говорити про якусь ціну (на російський газ - ІФ)... Ми наблизилися дуже близько до вирішення цього питання, але ще остаточно цей процес не завершений", - сказав президент журналістам в Одесі в четвер.
Глава української держави відзначив, що у сторін є велике бажання вирішити це питання, але для цього потрібен час.
"Сьогодні ми як партнери перебуваємо в складному переговорному процесі з Росією. Є велике бажання з двох сторін знайти це рішення, і сьогодні ще рано говорити про якусь ціну. Я хочу сказати, що ми наблизилися до вирішення цього питання, але ще остаточно цей процес не завершено. Він триває", - підкреслив президент.
В.Янукович також відзначив, що щодня, іноді кілька разів на день, спілкується з учасниками переговорів з української сторони.
"Як тільки ми вийдемо на це рішення, безумовно, ми повідомимо про його результати суспільству. Ніякої таємниці тут не буде", - запевнив президент.
Глава держави також підкреслив, що ті, хто коментує переговорний процес, не мають до нього ніякого стосунку.
"Нехай це буде на їхній совісті, вони далекі від цього процесу, я це усвідомлено говорю", - резюмував В.Янукович.
Газета "Економічні вісті" 15 листопада з посиланням на джерело в адміністрації президента України повідомила, що Київ і Москва завершили переговори щодо газу, погодивши нову вартість газу та інші умови, що сприяють вирішенню спору про зниження його ціни. За даними газети, "орієнтовно, кінець листопада-початок грудня (підписання нових контрактів - ІФ). Зараз на рівні урядів, компаній "Нафтогаз України" і "Газпром" триває узгодження технічних деталей щодо оформлення нових домовленостей. Коли все буде готово, буде визначена дата зустрічі президентів України і Росії, які і завізують документи".
Серед деталей нових умов газового співробітництва джерело назвало вартість газу на рівні $220-230 за 1 тис. куб. м, оплату газових поставок і можливість кредитування в рублях.
Крім того, за словами джерела газети, нові угоди передбачають можливість надання преференцій російським інвесторам у разі їх участі в приватизації підприємств в Україні.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров днями повідомив, що розраховує після досягнення домовленостей з Росією про прийнятну ціну на газ отримати економію для України $500 млн на місяць. Прем'єр також розраховує, що Україна розплатиться з Росією за поставлений у листопаді газ вже за новою ціною.
Тим часом в російському уряді заявили, що переговори щодо ціни на газ з Україною тривають, і коментарі їх результатів будуть після підписання відповідних документів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас