Експерт: Дорожнеча дизпалива в Європі підганяє зростання цін на АЗС в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дорожнеча дизпалива в Європі підганяє зростання цін на АЗС в Україні

Енергетика
414
Дорожнеча дизельного палива (ДП) в Європі підганяє зростання цін на АЗС в Україні. Про це йдеться в повідомленні "Консалтингової групи А-95".
Згідно з повідомленням, вартість дизпалива в найбільших мережах АЗС підвищилася в середньому на 10 коп./літр. Зокрема, в мережах АЗС "Формула/ТНК", WOG, "Укр-Петроль" і "Рітейл К" дизпаливо подорожчало на 10 коп./літр, а в мережі АЗС Shell - на 4-10 коп./літр, залежно від регіону. За повідомленням, вартість дизпалива в найбільших мережах АЗС підвищилася в середньому на 10 коп./літр. Зокрема, в мережах АЗС "Формула/ТНК", WOG, "Укр-Петроль" і "Рітейл К" дизпаливо подорожчало на 10 коп./літр, а в мережі АЗС Shell - на 4-10 коп./літр, залежно від регіону.
Крім того, напередодні в мережах АЗС "Привату" ціни на ДП також зросли на 10 коп./літр.
У свою чергу, ціни на бензини практично не змінилися.
Як відзначають в "Консалтинговій групі А-95", зростання вартості дизпалива обумовлено рекордними цінами на ДП в європейських країнах.
Зокрема, з початку листопада вартість дизпалива в Північно-Західній Європі зросла майже на 5% - до 1044 долар/тонна. Паралельно з цим на європейському ринку спостерігалося падіння цін на бензин А-95 (більш ніж на 6% з початку поточного місяця - до 905 долар/тонна), в результаті спред між цими марками палива перевищив 100 долар/тонна.
"Настання холодної пори року традиційно підганяє ціни на дизпаливо в Європі, де даний продукт також широко використовується для опалення. Крім цього, ринок переходить на торгівлю зимовою маркою ДП, яка є дорожчою", - зазначив директор "Консалтингової групи А- 95" Сергій Куюн.
За його словами, поточна ціна на дизельне паливо на європейських ринках, яка вже на 15% перевищує вартість бензину А-95, диктує зростання цін дизпалива на українських АЗС до рівня вище 10 грн/літр.
Однак, на думку експерта, швидше за все, роздрібні оператори обмежаться нинішнім підвищенням, компенсувавши знижену прибутковість на дизпаливі стабілізацією цін на бензин.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас