Ъ: Комісія ВР знайшла винних у зловживаннях на нафторинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Комісія ВР знайшла винних у зловживаннях на нафторинку

Енергетика
711
Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної ради України (ВР) з розслідування пільгового імпорту нафтопродуктів компанією "Лівела" прийшла до висновку, що збитки компанії отримані в результаті "халатного" відношення співробітників прокуратури, податкової і митниці, і вимагає порушити проти них кримінальні справи. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на проміжний звіт тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради з розслідування безподаткового імпорту нафтопродуктів компанією "Лівела".
"Лівела" є дочірньою компанією українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями "Тайстра". Вона отримала право імпортувати нафтопродукти без сплати акцизного збору і ПДВ на підставі рішення Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 19 січня 2004 року, а також визначень того ж суду від 23 січня 2004, 10 серпня 2007 року і 9 червня 2010 року. Рішення були прийняті на підставі закону про захист іноземних інвестицій, що діяв до кінця 1990-х років. Суд взяв до уваги, що громадяни Польщі Станіслав Прейс і Піотр Бойко вклали в "Тайстра" близько 400 дол або 20% статутного фонду СП.
За даними Держмитниці, за чотири місяці 2010 року компанія "Лівела" імпортувала понад 1,5 млн т нафти і нафтопродуктів. В результаті, за даними АМКУ, держбюджет недоотримав близько 3 млрд грн. А за даними Міненерго, частка імпортних нафтопродуктів на ринку України за цей період зросла з 36% до 45%. З кінця листопада компанія, за інформацією Держмитслужби, припинила імпорт нафтопродуктів в Україну. "Лівела" офіційно ліквідована в березні цього року.
Всі перераховані вище рішення були оскаржені одночасно Державною податковою інспекцією (ДПІ) в місті Полтаві, Кременчуцькою об'єднаною податковою інспекцією, прокуратурою Кременчука та Енергетичною регіональною митницею. Відомства мотивували свої скарги тим, що судові рішення порушують ст. 397 та 398 Господарського кодексу, а також закони України "Про режим іноземного інвестування" (ст. 8, 18, 20, 27), "Про інвестиційну діяльність" та "Про усунення дискримінації при оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності". Суд спирався виключно на норми закону "Про іноземні інвестиції", що не діяв на момент прийняття рішень і ухвал.
На першому етапі органи державної влади домоглися успіху в судовій тяганині з "Тайстра". Рішення та визначення Автозаводського районного суду Кременчука були скасовані 17 лютого 2010 Харківським апеляційним адміністративним судом. Але в квітні того ж року "Тайстра" оскаржила це рішення у Вищому адміністративному суді, і справу було направлено на новий розгляд до Харківського апеляційного адміністративного суду. Суд призначив розгляд справи на кінець травня, проте 26 травня в суд по факсу прийшла заява від ДПІ міста Полтави і від Кременчуцької об'єднаної податкової інспекції - відомства відкликали апеляційну скаргу. Аналогічний факс прийшов від прокурора міста Кременчука 27 травня, а від Енергетичної регіональної митниці - 28 травня. "На підставі цих заяв суд припинив розгляд справи. Зазначені державні органи, які вже один раз виграли справу в суді апеляційної інстанції, при повторному розгляді відмовилися від своїх прав і втратили можливість захистити інтереси держави", - йдеться у висновках комісії. ТСК вважає такі дії неналежним виконанням органами прокуратури своїх функцій, що спричинили тяжкі наслідки для держави, а саме збитки у розмірі 2,9 млрд грн.
У тексті звіту наводиться відповідь прокуратури на запит ТСК, в якому повідомляється: "Підставою для відмови прокурора міста Кременчука став закон "Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності". Комісія нагадує, що ст. 5 і 19 цього закону раніше, навпаки, стали підставою для скасування рішення Автозаводського районного суду Кременчука на користь "Лівели" в Харківському апеляційному адміністративному суді.
Як розповів Сергій Пашинський, на засіданні комісії у вівторок депутати проголосували за те, щоб вимагати від прокуратури порушення кримінальної справи за всіма викладеними фактами. "Члени комісії бачать тут кілька порушень Кримінального кодексу - ст. 365 "Перевищення влади або службових повноважень", ст. 367 "Службова недбалість" та ст. 190 "Шахрайство" як з боку органів державної влади, так і з боку керівництва і власників "Лівели"", - пояснив він.
У Державній податковій адміністрації Полтавської області від коментарів відмовилися, пославшись на те, що керівник обласного підрозділу Сергій Міщенко тільки недавно призначений на посаду. Джерело видання в Держмитниці повідомило, що Енергетична регіональна митниця вже ліквідована і для того, щоб зрозуміти причини відкликання позову, до того ж по факсу, необхідно викликати зазначених у висновках ТСК людей. "Наприклад, Штепа, лист за підписом якого було направлено з митних органів до суду, було звільнено ще в середині минулого року", - заявило джерело в Держмитниці.
Нагадаємо, Верховна Рада України 12 травня 2011 створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів кременчуцької компанії "Лівела" та інших юридичних осіб, пов'язаних з нею.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас