Нафтопереробники шукають підтримку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтопереробники шукають підтримку

Енергетика
432
Виконуючи доручення першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, озвучене минулого тижня, Міністерство енергетики та вугільної промисловості активізувало розробку законопроектів та інших нормативних актів для підтримки і розвитку вітчизняних нафтопереробних заводів. У відомстві очікують, що частина документів почне діяти вже до кінця поточного року, що на початку 2012 р. дозволить збільшити на внутрішньому ринку частку палива вітчизняного виробництва.
А в цьому році ситуація на НПЗ, за даними учасників ринку, критична: українські НПЗ в 2011 р. завантажені лише на 34%, в той час як у світі цей показник в 2,5 рази більший і становить 81,5%. Таку статистику вчора озвучила Олена Алексєєва, віце-президент з продажу, трейдингу і логістики ТОВ "ТНК-BP Коммерс". Вона вважає, що така негативна ситуація склалася в українській нафтопереробці через неефективну політику держави, яка надає недостатню підтримку галузі.
"Роль держави в регулюванні нафтової галузі є дуже важливою. Ні для кого не секрет, що переробка в країнах Митного союзу - в Росії, Білорусі та Казахстані - субсидується державою шляхом встановлення різних вивізних мит на нафту та окремі нафтопродукти. У результаті ринки цих країн повністю забезпечуються за рахунок власної переробки", - зазначила експерт. У країнах Євросоюзу розвиток галузі стимулюється урядами за рахунок впровадження різних механізмів, які створюють рівні конкурентні умови для учасників ринку і сприяють модернізації виробництва для підвищення якості своєї продукції.
"Це дає можливість нафтопереробникам планувати інвестиції, розвивати всі наявні потужності", - пояснила Олена Алексєєва.
Серед недоліків політики української влади вона звернула увагу на відсутність рівних конкурентних умов і ринкових механізмів ціноутворення, відсутність стимулів для модернізації виробництва і підвищення якості виробленого палива. Топ-менеджер підкреслила, що ТНК-ΒP очікує від держави рішень, які допоможуть зробити українську нафтопереробку більш ефективною. "Держава має право використовувати для цього будь-який з доступних їй інструментів, зокрема податковий", - зазначила вона.
Геннадій Рябцев з науково-технічного центру "Психея" також вважає, що для розвитку нафтопереробки потрібна воля уряду. Критична ж ситуація, на його думку, склалася тому, що "у держави немає і не було стратегії". "Небажання модернізації з боку власників НПЗ і нерозуміння важливості галузі з боку держави і призвели до практично загибелі вітчизняної нафтопереробки", - підкреслив експерт. Хоча, за його словами, ще є шанс на її відродження. Але для цього важливо в стислі терміни вжити низку заходів для поліпшення роботи українських НПЗ.
Поки ж офіційна статистика демонструє спад виробництва в галузі. За даними уряду, НПЗ України (без Шебелинського газопереробного заводу) скоротили випуск бензину в січні-жовтні 2011 р. на 11% - до 2 млн. т. Випуск дизпалива знизився на 24,8% - до 2 млн. т, мазуту - на 12,1%, до 1,6 млн. т. Переробка нафтової сировини зменшилася на 20,8% - до 7 млн. т. Постачання нафтової сировини на НПЗ скоротилося на 26,3% - до 6,6 млн. т, з них нафти - на 24,8%, до 6,5 млн. т. У тому числі Росія скоротила постачання нафти на 26,2% - до 3,9 млн. т, Україна - на 10,3%, до 1,7 млн. т, Азербайджан скоротив на 48,9% - до 704,7 тис. т. У Казахстані закуплено 141,4 тис. т нафти (за 10 місяців 2010 р. - 26 тис. т). Постачання вакуумного газойлю знизилося на 62,6% - до 113,9 тис. т. Газоконденсат не поставлявся, тоді як за 10 місяців 2010 р. поставлено 18 тис. т цієї сировини.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас