Видобуток сланцевого газу в Європі поки не виправдовує сподівань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобуток сланцевого газу в Європі поки не виправдовує сподівань

Енергетика
588
Перші результати буріння свердловин на родовищах сланцевого газу в Польщі можуть показати Європі, що їй навряд чи варто сильно сподіватися на власний видобуток цього альтернативного виду палива, вважає аналітик Bernstein Research Освальд Клінт, повідомляє Bloomberg.
"Останні дані з Польщі підтверджують наші побоювання щодо європейського сланцевого газу: бідні запаси, високий тиск - освоєння сланців тут є дуже складним, а значить і дорогим. Звичайні газові ринки повинні послабити сланцевий бум", - сказав Клінт у звіті щодо перспектив видобутку сланцевого газу в Європі.
Аналітик відзначає, що Польща є країною з найбільшими запасами сланцевого газу в Європі. Серед інших країн з великими запасами Bernstein Research відзначає Великобританію, Україну і Францію.
У звіті Bernstein Research сказано, що напір газу на польських родовищах значно нижчий, ніж на американських. Занепокоєність тим, що розробка сланців забруднює питну воду, може також стримувати розробку родовищ в Європі. Наприклад, аналітики відзначають, що Франція раніше заборонила буріння сланців.
Bernstein Research вважає, що такі результати будуть сприяти збільшенню поставок скрапленого газу з Азії. "У разі якщо результати по сланцю не поліпшаться, від цього виграють великі постачальники - "Газпром", Eni, Royal Dutch Shell, Total і BG Group", - йдеться в звіті Bernstein Research.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас