Зниження транскордонної комісії з карт Visa в Європі не призведе до зниження клієнтських тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження транскордонної комісії з карт Visa в Європі не призведе до зниження клієнтських тарифів

Фінтех і Картки
175
Зниження транскордонної комісії з карт Visa в Європі з 1 проц. до 0,35 проц., рішення про яке було прийнято 19 лютого п.р. Радою Директорів Visa CEMEA, не призведе до зниження тарифів для власників карт, емітованих українськими банками, повідомила прес-служба банку з посиланням на директора департаменту роздрібного бізнесу банку «Аваль» Володимира Гіріса.
Як повідомив В. Гіріс, транскордонна комісія, що сплачується банками-емітентами VISA за транзакції, зроблені власниками карт Visa в інших країнах, була введена Радою Директорів Visa CEMEA у розмірі 1 проц. від суми транзакції з метою одержання додаткових доходів для просування своїх проектів.
Однак, як підкреслив В.Гіріс, це призвело до значного збільшення витрат банків-емітентів карт Visa.
У зв’язку з цим, за його словами, російські і деякі українські банки для компенсації додаткових витрат, що з’явилися, стали стягувати зі своїх клієнтів комісію за транзакції по картах Visa за кордоном, що, зрозуміло, відразу зробило Visa неконкурентоспроможною.
У той же час, як заявив банкір, банк «Аваль» таких заходів не приймав. «Ми бачили, як виросли наші витрати, але поки аналізували ситуацію і несли ці додаткові витрати самостійно, не відбиваючи їх у комісії для клієнтів і не перекладаючи тим самим на них наші витрати», — підкреслив він. Тому, за його словами, зниження транскордонної комісії призведе до зниження витрат банку, однак не відіб’ється на банківських тарифах для власників карт.
«Так, сьогодні з порядку денного пішло питання про введення комісії за клієнтські операції по картах за кордоном втратив свою гостроту. Відтепер можна очікувати, що ці додаткові витрати банки візьмуть на себе», — заявив банкір.
Рада директорів Visa CEMEA на засіданні 19 лютого п.р. прийняла рішення знизити транскордонну комісію (International Assessment Service, ISA) по картах Visa, випущених східноєвропейськими банками, по операціях у Європі з 1 проц. до 0,35 проц.
Цю комісію банк-емітент переказує ISA платіжній системі при здійсненні операцій по картах, проведених поза країною, де вони випущені.
Рішення про зниження ISA набирає сили з початку поточного фінансового року Visa, тобто з 1 жовтня 2002 року. У результаті східно-європейські банки — емітенти Visa одержать відшкодування за весь минулий з цього часу період.
Згідно з даними НБУ, кількість міжнародних карт в Україні (Visa International і MasterCard International) у минулому році збільшилася на 2,620 млн. — до 4,870 млн. Кількість власників пластикових карт Visa перевищує 3 млн. Загальні витрати за кордоном по цих картах у 2002 році досягли 150 млн. дол. США. Таким чином, економія від зниження транскордонної комісії в грошовому вираженні складе близько 700 тис. дол. США в рік.
Банк «Аваль» є одним з найбільших емітентів платіжних карт в Україні. На кінець лютого п.р. загальний обсяг емісії платіжних карт банку практично наблизився до 1 млн., число банкоматів зовнішньої конфігурації перевищує 300 шт. по всій Україні, мережа пунктів видачі готівки — понад 1200 у всіх районах і обласних центрах України.
За матеріалами:
Райффайзен Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас