Експерти: Нафта може подорожчати до $200 через загрозу війни між Ізраїлем та Іраном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нафта може подорожчати до $200 через загрозу війни між Ізраїлем та Іраном

Енергетика
727
Експерти припускають, що ціна нафти може перевищити $200 за барель вже навесні 2012 року, якщо словесна суперечка Ізраїлю та Ірану переросте в реальні бойові дії.
Ціна нафти марки Brent вже досягала під час торгів $115 за барель на тлі "словесної війни" між Ізраїлем і Вашингтоном з одного боку і Тегераном з іншого через ядерну програму Ірану, нагадує газета. Після впевненого зростання в понеділок, у вівторок ціна на нафту марки Brent досягла вже максимуму з середини вересня, передає Газета.ру з посиланням на Financial Times.
Автори статті стверджують, що в нинішніх умовах балансування на межі війни особливо небезпечно з трьох причин. Перша полягає в тому, що нафтовий ринок уже страждає від перебоїв постачань з Лівії, Ємену та Сирії через заворушення в цих країнах. Друга причина пов'язана з тим, що запаси сирої нафти, зокрема в Європі, помітно знижуються. Третя причина, пише FT, це те, що відправна точка для зростання ціни на нафту сьогодні значно вища, ніж будь-коли раніше.
"Ціни на нафту продовжують відчувати на собі тиск через перебої з постачаннями в зв'язку з політичною нестабільністю в країнах Близького Сходу і Північної Африки", - йдеться в заяві Міністерства енергетики США.
Іран - третій найбільший експортер нафти після Саудівської Аравії і Росії. У минулому році поставки країни становили 2,6 млн барелів на добу. Велика частина нафти прямувала до Японії, Китаю і Індії. Крім цього, Іран контролює Ормузьку протоку, через яку транспортується 15,5 млн барелів на добу.
Експерти побоюються, що в разі удару Ізраїлю по ядерних об'єктах Ірану, останній закриє протоку.
"Цей сценарій призведе до $200 за барель", - цитує газета Філіпа Верлегера, незалежного консультанта, який точно передбачив зліт цін на нафту в серпні 1990 року після вторгнення Іраку в Кувейт.
Радник Білого дому з питань нафти з 2001 по 2003 роки Роберт МакНеллі звернувся до учасників ринку з проханням дати свій прогноз з приводу реакції ціни на нафту у разі вторгнення Ізраїлю в березні 2012 року на Іран.
На думку респондентів, в перші години атаки ціни зростуть в середньому на $23 за барель. При найгіршому розкладі, в тому числі при закритті Ормузької протоки, ціни зростуть на $61 за барель, що, в результаті, призведе до стрибка ціни на Brent до $175 за барель. Деякі експерти побоюються, що зростання може бути набагато сильнішим - до $290 за барель.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас