Уряд Греції подав у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Греції подав у відставку

Казна та Політика
731
Всі члени уряду Греції подали заяви про відставку. Про це повідомив міністр туризму республіки Георгіос Нікітіадіс, передає Associated Press. Даний крок дозволить сформувати тимчасовий уряд країни, який покликаний забезпечити схвалення парламентом нової програми допомоги Греції, що перебуває на межі дефолту.
При цьому поінформовані джерела повідомили, що правляча партія і опозиція поки не досягли домовленості про новий грецький уряд. Один з міністрів, присутніх на сьогоднішньому засіданні парламенту, у свою чергу, повідомив, що ім'я нового глави грецького уряду, швидше за все, буде названо ввечері 8 листопада. Він також додав, що чинний прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу попрощався зі своїми колегами на останній робочій зустрічі.
На даний момент найбільш ймовірними кандидатами на пост прем'єр-міністра країни є європейський омбудсмен Нікіфорос Діамандурос і колишній заступник голови Європейського центрального банку (ЄЦБ) Лукас Пападімос.
Останній вже висунув свої умови для згоди на цей пост. Зокрема, колишній заступник голови ЄЦБ зажадав, щоб у разі його обрання уряд Греції отримав самостійність. Причому уряд повинен бути не тимчасовим, а постійним, що володіє повним набором повноважень.
Нагадаємо, 6 листопада в столиці Греції - м.Афіни - закінчилася зустріч Президента, прем'єра і лідера парламентської опозиції. Під час даного заходу прем'єр-міністру Папандреу вдалося досягти згоди з лідером опозиційної "Нової Демократії" Антінісом Самарас про порядок формування нового уряду. Сам Папандреу відмовився очолити новий виконавчий орган.
У свою чергу лідери Євросоюзу зажадали від Греції протягом доби визначити і представити план, яким чином буде сформовано і коли почне діяти оновлений кабінет. У разі невиконання даної вимоги майбутнє фінансової допомоги Афінам може бути переглянуте, тому що в даному випадку для європейських кредиторів фактор політичної стабільності позичальника є першочерговим.
Раніше, говорячи про долю свого кабінету, Папандреу підкреслив, що призначення нових міністрів не повинно проводиться раніше лютого-березня 2012 р., коли відбудеться узгодження всіх положень про надання нових траншів від кредиторів.
Нагадаємо, лідери єврозони 27 жовтня ц. р. домовилися виділити Греції нове фінансування на суму 100 млрд євро. Крім того, банки - власники грецьких суверенних бондів пообіцяли обміняти їх на нові з 50-відсотковим дисконтом до номінальної вартості. Планується, що це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оціночною вартістю до 30 млрд євро. Таким чином, обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції оцінюється в 130 млрд євро.
Перша програма фінансової допомоги Греції була схвалена Євросоюзом і МВФ в травні 2010 р., її обсяг - 110 млрд євро. Проте Греція з початку осені не може отримати черговий 8-мільярдний транш кредиту за програмою, оскільки кредитори вимагають від країни політичного консенсусу і чіткого проведення бюджетних і економічних реформ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас