Перший крок НБУ та АУБ до системної політики на фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший крок НБУ та АУБ до системної політики на фондовому ринку

Фондовий ринок
208
Створити робочі групи у складі представників НБУ, АУБ та комерційних банків для розв”язання системних питань діяльності банків на фондовому ринку, – про це вирішено на робочій нараді керівництва та фахівців НБУ та АУБ. У нараді взяли участь голова НБУ Сергій Тігіпко, його заступники, керівники департаментів НБУ, а також Президент АУБ Олександр Сугоняко та фахівці управління цінних паперів Асоціації.
За словами Президента АУБ, метою зустрічі є визначення змісту і форм співпраці АУБ, комерційних банків та НБУ щодо стимулювання розвитку фондового ринку. До цього часу перший та другий рівні банківської системи не ставили такого завдання. Ця тема вперше поставлена у такому форматі, – відзначив він.
Представляючи інтереси комерційних банків, фахівці АУБ обґрунтували системні потреби банків у розвитку фондових операцій та інструментів. Зокрема, ставилося питання прозорості ринку державних цінних паперів та впровадження інституту маркет-мейкерів. Наголошено на проблемах розвитку ринку корпоративних облігацій, потребі розвитку вексельного обігу, як складової національної платіжної системи, участі українських банків на ринку вітчизняних єврооблігацій. Також до переліку тематичних напрямків, які потребують розгляду, внесено питання ринкової інфраструктури (Національної депозитарної системи) фондового ринку, ринку акцій та методики визначення справедливої вартості цінних паперів (згідно з Національними стандартами бухгалтерського обліку).
Голова НБУ Сергій Тігіпко позитивно оцінив подані АУБ пропозиції, відзначивши необхідність вдосконалення регулятивної та методологічної політики Нацбанку на фондовому ринку. За його словами нерозвиненість фондового ринку суттєво ускладнює проведення виваженої грошово-кредитної політики НБУ. Він запропонував з кожного проблемного напрямку створити робочу групу у складі представників НБУ, АУБ та банків. Результатом діяльності вказаних робочих груп має стати визначення негативних моментів і перешкод, що заважають ефективному функціонуванню банків у відповідних сегментах фондового ринку.
Президент АУБ Олександр Сугоняко підсумував результати зустрічі так: “На вітчизняному фондовому ринку для банківської системи непочатий край узгодженої роботи, а будь-яка велика робота починається з малого кроку. Він зроблений...”
За матеріалами:
АУБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас