Радник Президента: Україні потрібно кардинально змінювати політику споживання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник Президента: Україні потрібно кардинально змінювати політику споживання газу

Енергетика
428
Україні необхідно кардинально змінювати політику споживання газу, оскільки сьогодні за газ розраховується вся країна.
Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив радник Президента України Віктора Януковича Роман Шпек, відповідаючи на запитання про те, чи допоможе Україні входження в зону вільної торгівлі з ЄС або до Митного союзу з РФ легше пройти чергову хвилю економічної кризи.
"Розумієте, ми купуємо газ в Росії, зараз ціна вище 400 доларів. А своїм теплоенерго продаємо по 1300 гривень... Ми не збираємо стільки грошей, щоб можна було розрахуватися з нашими агентами за постачання газу. Це покладає додаткове навантаження на банківську сферу, в тому числі - на Національний банк. Замість того, щоб давати реальні кредитні ресурси для підтримки економіки, вся країна розраховується за газ. Без зміни політики споживання газу, а друге - без зміни політики ціноутворення, сильнішою наша економіка не стане, і багатшими наші громадяни не стануть. Нам потрібно йти на складні, але життєво-необхідні кроки, знаходити правильні способи комунікації з суспільством", - вважає Шпек.
Він зазначив, що на даний момент для збереження стабільної економіки Україні вкрай важливо збільшення обсягів торгівлі як з Євросоюзом, так і з Російською Федерацією.
"Будь-яка кооперація корисна, тому що це - додаткові гарантії зростання обсягів торгівлі. Україна приречена розвивати торгівлю з Європейським Союзом, тому що основні інвестиційні товари, нові технології, обладнання, енергозберігаючі технології надходять з Європейського Союзу, з високорозвинених країн. Ми також повинні збільшувати обсяги торгівлі з Росією, шукати шляхи спрощення взаємної торгівлі", - вважає експерт.
"Якщо подивитися за 8-9 місяців, у нас при негативному сальдо торгового балансу саме з Європейського Союзу надходить багато товарів довгострокового користування, інвестиційних товарів. Друге: враховуючи, що Україна і географічний сусід, і великий споживач багатьох товарів - здебільшого це енергетичні ресурси, але не тільки, - з Російською Федерацією, то нам також потрібно нарощувати обсяги торгівлі. Україна - член Світової торгової організації, це дає нам певні переваги і покладає на нас відповідальність. Усі форми економічної кооперації, які відповідають правилам СОТ, повинні вітатися", - сказав він.
Говорячи про ймовірність отримання Україною чергового траншу МВФ, експерт зазначив, що з боку Національного банку всі зобов'язання на сьогоднішній день виконані. "Національний банк веде себе як серйозний і передбачуваний партнер у співпраці з МВФ. З боку уряду є певні затримки, які пов'язані зі структурними змінами в енергетичному секторі - не повністю отримали той бюджетний результат, який очікував уряд від пенсійної реформи, не вирішено низку питань, які мають безпосередній вплив на фінансове становище "Нафтогазу України". Щиро бажаю моїм колегам - міністру фінансів Федору Ярошенку і віце-прем'єру Сергію Тігіпку - знайти достатньо аргументів у Вашингтоні під час переговорів з МВФ з тим, щоб знайти шляхи виходу з цієї ситуації", - сказав експерт.
В інституті Горшеніна нагадують, що у вівторок, 8 листопада, в Інституті Горшеніна відбудеться круглий стіл: "Чим закінчиться газовий конфлікт України з Росією?"
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас