Експерт: Близько 30% українського ринку нафтопродуктів перебуває в тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Близько 30% українського ринку нафтопродуктів перебуває в тіні

Енергетика
228
Близько 30% українського ринку нафтопродуктів перебуває в тіні. Ліквідація даного сегмента автоматично створить попит на заводську продукцію. Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, коментуючи доручення віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва Міненерговугілля розробити програму виведення з кризи українських нафтопереробних заводів (НПЗ).
"За моїми розрахунками, на перевірку кожної української заправки хоча б двічі на рік необхідно максимум 100 млн грн, тоді як з тіньового сегменту держава підніме на світ Божий (читай - у бюджет) понад 1,5 млрд грн! Тут же і вирішення питання збільшення завантаження українських заводів: близько 30% ринку перебуває в тіні, тому ліквідація даного сегмента автоматично створить попит на заводську продукцію. В обсязі це не менше 3 млн т світлих нафтопродуктів, або еквівалент переробки на українських НПЗ 4,5 млн т нафти", - відзначає експерт.
"Ще один нехитрий пункт, який може відразу ж наростити переробку на НПЗ на 3 млн т, або на 30% до сьогоднішніх показників. Це відмова від пролонгації дії старих стандартів якості нафтопродуктів, що старанно робить уже котре півріччя поспіль все те ж Міненерговугілля, правда, за підтримки все того ж очолюваного Клюєвим Мінекономрозвитку", - вважає директор.
На думку Куюна, якщо не продовжувати дію старих стандартів з 1 січня 2012 р., і тим самим цивілізованим чином відсікти потік імпортного сірчистого дизпалива в обсязі понад 1 млн т, то заявки на цей обсяг автоматично отримають українські НПЗ.
"Ще один спосіб різко наростити переробку - повернути на кременчуцьку "Укртатнафту" законного акціонера, компанію "Татнафта". Упевнений, переробка нафти в Кременчуці тут же зросте вдвічі, а то й більше. До речі, все тому ж Міненерговугілля Віктор Янукович ще на початку року доручив до 1 червня дати відповідь татарам (читай Росії) з приводу розв’язання конфлікту в Кременчуці. Надворі листопад... До речі, кажуть джерела, мляве просування газових переговорів цього року зумовлено не в останню чергу образою росіян за черговий "кидок" по "Укртатнафті". Нібито Бойко особисто Путіну обіцяв повернути завод у 2010 р.", - упевнений Куюн.
"Як бачимо, вирішення питання збільшення нафтопереробки лежить на поверхні. Однак замість простих і ефективних кроків Міненерговугілля вже рік як лобіює мита на імпорт нафтопродуктів. По суті це буде означати підтримку населенням російських нафтових компаній і українських олігархів, що демонструють у цьому році рекордні прибутки. Але найголовніше, чи вирішать мита питання контрабанди та фальсифікату? Швидше, навпаки. Тільки коштувати всі ці неліквіди будуть ще дорожче", - відзначає на закінчення експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас