Експерт: "Газові" непорозуміння з Росією будуть коштувати Україні 16 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: "Газові" непорозуміння з Росією будуть коштувати Україні 16 млрд грн

Енергетика
610
За відсутності взаєморозуміння з Росією щодо цін на газ Україні доведеться шукати 16 мільярдів гривень для компенсації подорожчання газу. Про це в ефірі "5 каналу" сказав голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов.
"Якщо уряду не вдасться знайти порозуміння з Росією щодо ціни на газ, це означає, що ще потрібно 16 мільярдів для компенсації його подорожчання. Тому це колосальна проблема, і я сподіваюся, як патріот Батьківщини, що владі вдасться вирішити цю проблему", - впевнений В.Баранов.
Нагадаємо, газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку із запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики та вугільної промисловості України заявило про намір знизити обсяг закупки в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в 2011 р. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що, за умовами контракту, Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Незабаром після цього Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідований як юридична особа, а всі контракти (у тому числі і з "Газпромом") буде переглянуто. Росія ж відзначила, що перегляд контрактів можливий лише за умови злиття "Нафтогазу" з "Газпромом".
Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, згідно з якою знижка становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в наступні роки.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас