В Росії вважають, що "Південний потік" змусить Україну віддати Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії вважають, що "Південний потік" змусить Україну віддати Нафтогаз

Енергетика
364
У України немає іншого виходу, як приєднуватися до "Газпрому", щоб не залишитися не при справах через будівництво газопроводу "Південний потік". Про це під час відеоконференції Москва-Брюссель на тему "Газ для Європи" заявив заступник голови Держдуми Російської Федерації і президент Російського газового товариства Валерій Язєв.
За його словами, формула ціни на газ для України приблизно така ж, як і для інших європейських країн. Язєв зазначив, що на ринок газу в ЄС впливає спотовий ринок, якого взагалі немає в Україні.
"Переговорний процес безперервно триває щодо зниження ціни на газ декількома оптовими покупцями газу у "Газпрому"- хтось успішно, хтось менш успішно. Українська сторона менш успішно проводить ці переговори - треба дати можливість домовитися щодо цін "Газпрому" і "Нафтогазу", - сказав президент Російського газового товариства.
При цьому він заявив, що будівництво газопроводу "Південний потік" буде здійснюватися незалежно від переговорів про ГТС України.
"Всі рішення щодо будівництва "Південного потоку" прийняті - вони остаточні і перегляду не підлягають... Для Києва важливо - щоб не забули українську ГТС - йти на інтеграційні процеси з "Газпромом". Іншого шляху в України немає", - сказав Язєв.
За його словами, побоювання керівництва України щодо обхідних газопроводів обґрунтовані. "Північний потік" і "Південний потік" будуть мати пропускну спроможність 54 і 63 мільярди кубометрів газу на рік відповідно.
Нагадаємо, "Південний потік" - система газопроводів, яка має з'єднати Росію і країни Південної та Центральної Європи. Магістральний газопровід пройде по дну Чорного моря з міста Новоросійська (Росія) до міста Варна (Болгарія). Передбачається, що далі "Південний потік" розгалужуватиметься: одна магістраль пройде через Грецію на південь Італії, друга - через Сербію і Угорщину до Австрії.
Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив сьогодні, що ціна російського газу для України без урахування "харківської знижки" - 546 доларів за тисячу кубометрів, у той час як Європа купує газ по 346 доларів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас