iTrader: Остання торговельна сесія жовтня завершилася зниженням котирувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

iTrader: Остання торговельна сесія жовтня завершилася зниженням котирувань

Фондовий ринок
115
У понеділок, 31 жовтня, торги на українському фондовому ринку завершилися в червоній зоні. Індекс Української біржі за підсумками сесії просів на 4,28%, закрившись на позначці 1448,89 базисного пункту, індекс ПФТС закрився зниженням на 0,45% до рівня 559,95 пункту.
Остання торговельна сесія жовтня на українському ринку пройшла під знаком корекції, чому сприяв несприятливий зовнішній фон. День на торговельних майданчиках сьогодні розпочався помітним зниженням на тлі очікувань інвесторів конкретних деталей антикризового плану, який був узгоджений на минулому тижні. 3 і 4 листопада у Франції відбудеться саміт групи G20, на якому можуть бути зроблені важливі заяви.
"Досягнута домовленість про збільшення Європейського фонду фінансової стабільності до розміру 1 трлн. євро повинна трансформуватися в реальні гроші, яких немає в Європі. Основне завдання, яке тепер буде стояти перед європейськими лідерами - це наповнення фонду за рахунок інших країн, якими повинні стати представники Великої Двадцятки, в тому числі Японія і Китай", - відзначає Ігор Сабадаха, начальник інвестиційно-аналітичного відділу інтернет-брокера iTrader.
Минулої п'ятниці глава EFSF Клаус Реглінг вже провів переговори в Пекіні, під час яких намагався переконати Китай інвестувати до Фонду. Бажання єврочиновників отримати грошей від своїх торговельних партнерів очевидне - глава EFSF під час переговорів навіть озвучив варіант випуску фондом боргових облігацій в юанях, чим викликав хвилю критики з боку експертів, які побоюються, що таким чином Єврозона може стати надто залежною від Китаю.
У той же час президент Франції Ніколя Саркозі також звернувся до керівництва Китаю з проханням надати фінансову підтримку Єврозоні, чим викликав невдоволення французьких опозиційних партій. Спостерігаючи за тим, як європейські лідери готують ґрунт до важливої для Європи зустрічі G20, інвестори зайняли вичікувальну позицію, оскільки підвищена активність європейських країн у пошуку кредиторів наштовхує на думки про більш жалюгідний стан справ у Європі, ніж здається. Через це відмова від надання допомоги з боку того ж Китаю буде означати продовження продажів на ринках, що буде викликано зростанням побоювань з приводу майбутнього ЄС.
Слабка макростатистика також надає на інвесторів негативний вплив - в Німеччині роздрібні продажі у вересні зросли тільки на 0,4%, тоді як очікувалося зростання на 1%, індекс споживчих цін Єврозони підніс неприємний сюрприз, піднявшись на 3%, перевищивши очікування. Рівень безробіття в ЄС у вересні склав 10,2% проти прогнозу на рівні 10%, що стало максимальним показником з початку року. Крім цього трейдери з побоюванням дивляться на Італію, яка в п'ятницю розмістила облігації з рекордною дохідністю з 2000 року. Сьогодні 10-річні облігації Італії торгуються з прибутковістю 6,09%, яка зросла на 20 базисних пунктів.
Торги на американському ринку акцій почалися в "червоній" зоні - комерсанти не наважуються нарощувати купівлі все з тієї ж причини - невизначеність з економікою Єврозони. Американська статистика також сьогодні була слабкою. Опублікований в процесі торгів індекс ділової активності в промисловому секторі Чикаго склав у жовтні 58,4 пунктів проти очікуваних 59 пунктів, а індекс ділової активності ФРБ Нью-Йорка в жовтні склав 534,9 пунктів при прогнозі 538 пунктів. На цьому тлі американський фондовий ринок відкрився нижче нуля: індекс Dow Jones втрачав на початку торгів 1,2%, S & P500 знижувався на 1,3%, Nasdaq відкотився на 1,50% Український фондовий ринок сьогодні продемонстрував зниження після формування максимумів минулого тижня і тестування рівня опору 1550 пунктів по індексу UX.
До кінця сесії індекс Української біржі повернувся до рівня підтримки 1450, втративши за день 64,85 пункту. Всі індексні папери Української біржі завершили день зниженням котирувань. Лідерами падіння сьогодні стали акції Стахановського вагонобудівного заводу, що впали на 10,65%. Папери Укрсоцбанку просіли на 7,76%, акції Єнакіївського метзаводу і Авдіївського КХЗ знизилися в ціні на 7,68% і 7,05% відповідно.
Грудневий ф'ючерс на індекс Української біржі подешевшав сьогодні на 4,91% і торгувався на закритті за ціною 1451 грн. Загальний обсяг торгів на Українській біржі склав 183 млн. грн., частка термінового ринку склала 92 млн. грн. На поточному тижні вся увага ринків буде зосереджена на ключовій події - зустрічі Великої Двадцятки, яка відбудеться в Каннах 3-4 листопада, де європейські лідери продовжать погоджувати заходи щодо виходу з боргової кризи і будуть шукати партнерів по наповненню Європейського фонду фінансової стабільності. Крім цього, на тлі висловлювань про можливість третього раунду кількісного пом'якшення, важливе значення для ринків матиме і заплановане на 2 листопада засідання ФРС США.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас