У середині листопада в газовій галузі стартує новий переділ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У середині листопада в газовій галузі стартує новий переділ

Енергетика
821
У середині листопада в газовій галузі стартує новий переділ чи, точніше, перезакріплення власності.
10 жовтня Кабмін ухвалив постанову № 1053, згідно з якою НАК "Нафтогаз України" в місячний термін повинна передати Фонду держмайна держпакети акцій 48 міських і обласних підприємств з газопостачання та газифікації (міськ-і облгазів). Надалі ці пакети будуть продані.
Держава залишить собі тільки 25-відсоткові пакети акцій облгазів. Там же, де частка НАК вже зараз менша, держпакети будуть продані повністю. По суті це означає новий переділ на ринку збуту газу. Саме облгази забезпечують постачання газом населення і компобуту. Плюс не так мало газу вони поставляють і промисловості.
З урахуванням часу на підготовку сама приватизація реально стартує на початку 2012 року.
Зараз ситуація в галузі виглядає так. У 14 облгазів та міськгазів "Нафтогаз" втратить контрольні пакети. Ще в п'яти компаніях буде продано більше 20% акцій, що означає істотний перерозподіл часток акціонерів. У наступних п'яти компаніях НАК продасть більше 10% акцій.
Після майбутнього продажу ситуація зміниться. Держава втратить по суті статус ключового гравця. Іншими словами, уряд знову змінив свою точку зору на прямо протилежну. Два роки тому Юлія Тимошенко безуспішно намагалася забрати газопроводи в облгазів шляхом створення підприємства "Нафтогазмережі" (минулого року нова влада його ліквідувала). А от зараз Юрій Бойко (саме з його подачі і здійснюється продаж) явно хоче передати їх приватникам або, якщо ще точніше, - Дмитру Фірташу. Останній, згідно з рядом даних, вже сьогодні прямо впливає на більш ніж два десятки облгазів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас