Китай не стане "рятівником" Європи від боргової кризи, але допоможе єврозоні "як другу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай не стане "рятівником" Європи від боргової кризи, але допоможе єврозоні "як другу"

Казна та Політика
412
Європа не повинна розраховувати на те, що Китай стане її "рятівником" від боргової кризи, але Пекін зробить все можливе, щоб допомогти єврозоні, говориться в коментарі агентства "Синьхуа", який наводить Reuters.
У суботу глава Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) Клаус Реглінг перебував у Пекіні з метою переконати Китай інвестувати в стабфонд.
Хоча Китай висловив упевненість, що Європа зможе пережити кризу, країна не робить публічних пропозицій купувати європейські державні облігації.
"Жест доброї волі Пекіна став хорошим відповіддю тим, хто бачить Китай як загрозливого для Європи суперника. Незважаючи на відмінності в політиці, економіці та культурі, Китай і ЄС як і раніше хороші друзі і партнери", - йдеться в повідомленні агентства.
"Проте на тлі такої безпрецедентної кризи в Європі Китай не може не взяти на себе роль рятівника європейців, ані забезпечити "лікування" для європейського нездужання", - додає "Сіньхуа".
У коментарі "Сіньхуа" говориться, що Китай не зміг стояти осторонь, коли його найбільший торговий партнер відчуває труднощі.
"Очевидно, що європейські країни повинні самі вирішувати свої фінансові проблеми. Але Китай може допомогти в межах своїх можливостей, допомогти як другу", - йдеться в повідомленні.
У суботу Клаус Реглінг з метою переконати Китай інвестувати в стабфонд заявив, що EFSF може випускати боргові облігації в будь-якій валюті та навіть в юанях.
Реглінг зазначив, що Китай уже купував облігації EFSF, але відмовився уточнити, в якому обсязі. Глава стабфонду закликав не чекати на які-небудь конкретні результати від його візиту, підкресливши, що в даному випадку йдеться лише про "консультації на ранній стадії".
Китай погодився вкласти гроші в європейський антикризовий фонд в п'ятницю. Поки не зрозуміло, яким буде обсяг допомоги Китаю і яким саме чином вона буде надана. Учасники саміту ЄС мають намір погодити план зі збільшення стабфонду без додаткових вливань з боку держав єврозони.
При цьому на початку вересня влада Китаю, яка не виключала викупу європейських облігацій, заявила, що не стане підтримувати економіку Європи, поки не "наведе лад у себе вдома".
Китай підтримує бюджетну і фінансову стабільність США. Міжнародні резерви країни сягають $3,2 трлн, і вона є найбільшим кредитором Вашингтона.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас