Україна експортувала в три рази менше зерна, ніж Росія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна експортувала в три рази менше зерна, ніж Росія

Аграрний ринок
361
Україна станом на 27 жовтня 2011 року експортувала 4,4 млн тонн зерна, повідомив директор департаменту землеробства Міністерства агарної політики і продовольства Олександр Демидов.
За культурам експорт склав: 1,699 млн тонн пшениці, 1,822 млн тонн ячменю, 0,847 млн тонн кукурудзи, олійних культур - 0,684 млн тонн.
За даними МінАП, з початку жовтня експортовано 1,130 млн тонн зерна (експорт зерна в липні-вересні склав 3,2 млн тонн). За словами О. Демидова, на сьогоднішній день темпи експорту становлять близько 70 тис. тонн в день, тоді коли на початку сезону експорт становив 10-20 тис. тонн на день.
У зв'язку з цим Мінагрополітики розраховує, що найближчим часом місячний обсяг експорту складе 2,5-3 млн тонн або близько 100 тис. тонн в день.Такім чином, протягом маркетингового року вдасться поставити на зовнішні ринки 23-25 ​​млн тонн зерна.
Як повідомлялося, Росія до сьогоднішнього дня експортувала вже близько 12 млн тонн.
Нагадаємо, що вітчизняні зернотрейдери раніше стримували експорт зерна, мотивуючи це тим, що не можуть конкурувати з російськими компаніями (конкуренти України на світовому ринку), оскільки їх зерно було дешевшим зважаючи дії в Україні експортних мит (через них експорт зерна з України практично припинився, скоротившись в 5 разів).
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що згідно з даними маркетингових досліджень, маржа зернотрейдерів і так достатньо висока для ефективного бізнесу навіть з урахуванням мит. "Тому нема чого приховувати зерно і занижувати експортну ціну", - заявив тоді він.
Стримним фактором також була відсутність можливості у зернотрейдерів отримувати від держави відшкодування ПДВ. Повернення ж цієї норми останніми змінами до Податкового кодексу, як заявив міністр фінансів Федір Ярошенко, буде коштувати бюджету понад 5 млрд грн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас