МЗС: Зона вільної торгівлі не заважає інтеграції України в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС: Зона вільної торгівлі не заважає інтеграції України в ЄС

Казна та Політика
146
Зона вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами Співдружності незалежних держав (СНД) не завадить вступу України до Євросоюзу.
Про це заявив глава українського МЗС Костянтин Грищенко, передає Інтерфакс-Україна.
"ЗВТ з країнами Співдружності не сприяє і не заважає інтеграції України в ЄС. Це, як кажуть, "яблука та апельсини", - зазначив глава МЗС України.
При цьому Грищенко підкреслив, що ЗВТ СНД сприяє в короткочасному плані "кращій готовності країн регіону до другої хвилі світової фінансової кризи".
"А по-друге, в тривалій перспективі вона є кроком до єдиного економічного простору між сходом і заходом європейського континенту, у напрямку якого вже зараз мислять в штаб-квартирах європейських і російських корпорацій. А оскільки Україні випало перебувати між Сходом і Заходом, то наша роль в цьому плані є і буде ключовою", - зазначив глава МЗС.
Костянтин Грищенко пояснив, що скасування економічних бар'єрів у пострадянському просторі є кроком до перетворення європейської економіки на єдиний механізм.
Грищенко також підкреслив, що документ про ЗВТ СНД створювався з урахуванням норм і правил Світової організації торгівлі, в тому числі статті XXIV Генеральної угоди про тарифи та торгівлю від 1994 року. Він нагадав, що ця стаття дозволяє державам-членам без обмежень укладати угоди про вільну торгівлю з країнами або окремими митними територіями, ґрунтуючись на загальновизнаних нормах міжнародного права і нормах СОТ.
Раніше повідомлялося, що Київ і Брюссель завершили переговори щодо глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі, яка є частиною угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас