Аналітика: Результат саміту ЄС може визначити майбутнє економіки на наступні кілька років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітика: Результат саміту ЄС може визначити майбутнє економіки на наступні кілька років

Казна та Політика
406
Результат саміту в Європі може визначити майбутнє ринків та економіки на наступні кілька років, вважає старший аналітик КУА Драгон Есет Менеджмент Ілля Поркалов.
"Після виснажливих переговорів під колосальним тиском з боку фінансових ринків, європейські лідери нарешті дійшли консенсусу. Вогнева міць Європейського фонду фінансової стабільності буде збільшена з 440 млрд до 1-1,4 трлн євро", - пояснив аналітик.
Як повідомили Корреспондент.biz в КУА Драгон Есет Менеджмент, частково це буде досягнуто завдяки гарантуванню частини збитків за новими випусками облігацій. Крім того, фонд буде залучати кредитне плече.
За словами Поркалова, найближчими днями очікуються переговори з потенційними кредиторами фонду, найбільшими з яких можуть виявитися Китай і МВФ, ЄЦБ у фінансуванні фонду задіяний не буде.
Також кредитори Греції погодяться на списання 50% боргу, що на додаток до реформ в Греції та приватизації держ. активів дозволить цій країні поліпшити боргове навантаження до 120% ВВП, правда тільки до 2020 року. Більш того, було схвалене рішення рекапіталізувати європейські банки приблизно на 100 млрд євро, відзначив аналітик.
"Хоча структурні проблеми високих державних боргів неможливо вирішити розчерком пера, безумовно, такі домовленості - вже дуже серйозний позитив. Це заспокоїть ринки і дасть можливість шукати подальші рішення в спокійній атмосфері", - сказав він.
При цьому старший аналітик КУА зазначив, що залишаються ще ризики імплементації, адже фінансування для збільшення фонду ще належить знайти, механізми роботи фонду чітко не прописані.
"Проте, враховуючи політичну волю, це швидше за все не стане перешкодою. Після того, як ситуація більш-менш стабілізується, можна буде спокійно думати про подальші дії", - додав Поркалов.
Можливо, каже він, потрібно буде внести зміни до Маастрихтського договору, в якому врахувати можливість дефолту країни єврозони, санкції до порушників вимог щодо бюджетного дефіциту та ін. Європейським лідерам, в свою чергу, варто задуматися про спільний європейський мінфін та подальшу інтеграцію.
Як повідомлялося, за підсумками зустрічі в Брюсселі 26 жовтня лідери країн Євросоюзу домовилися про списання половини грецького боргу. Крім того, стабілізаційний фонд країн єврозони буде збільшено до 1 трлн євро (1,4 трлн доларів). На рекапіталізацію банків виділять 106 млрд євро.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас